IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS е съвсем близо до придобиване на Credit Suisse

Регулаторните органи са предложили да отменят изискването за обичайните гласувания на акционерите, UBS иска държавни гаранции за 6 млрд. долара

23:31 | 18.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Скоро Швейцария може да има една голяма банка. Снимка: Bloomberg LP
Скоро Швейцария може да има една голяма банка. Снимка: Bloomberg LP

UBS Group AG е близо до сделка за придобиване на Credit Suisse Group AG като част от спешните усилия на швейцарските и световните власти да възстановят доверието в банковата система, пише The Wall Street Journal, като се позовава на запознати със ситуацията източници. 

Сделката може да бъде сключена в неделя, ако не и по-рано. Регулаторните органи са предложили да отменят изискването за обичайните гласувания на акционерите, за да се ускори продажбата. Дискусиите се развиват бързо и оставащият спорен въпрос е кой ще притежава значителното швейцарско подразделение на Credit Suisse за търговия на дребно.

UBS настоява за държавни гаранции в размер на около 6 млрд. долара за потенциалното поглъщане на Credit Suisse, съобщи Ройтерс, позовавайки се на запознато с обсъжданията лице. Разговорите все още продължават и сумата може да се промени, тъй като все още се разглеждат няколко сценария. Гаранциите ще покрият разходите по ликвидацията на части от Credit Suisse и потенциални съдебни такси, заяви източникът. Втори запознат потвърждава информацията, без да уточнява сумата от 6 млрд. долара.

167-годишната Credit Suisse е най-голямaта компания, попаднала в капана на сътресенията, предизвикани от фалита на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank през изминалата седмица, който предизвика широкообхватна загуба на инвеститорско доверие в световен мащаб. Имаше многобройни съобщения за интерес към Credit Suisse от страна на други конкуренти. Bloomberg съобщи, че Deutsche Bank проучва възможността да закупи някои от активите X, а американският финансов гигант BlackRock отрече материал, че участва в конкурентна оферта за банката.

Тази седмица Credit Suisse получи спасителна помощ от над 50 млрд. швейцарски долара от Швейцарската национална банка (централната банка на страната), след като се засилиха опасенията за перспективите ѝ. Това действие не беше достатъчно, за да спре срива на цената на акциите на Credit Suisse или да спре изтичането на банкови депозити, което принуди централната банка и главния финансов регулатор на Швейцария да организират преговори с по-големия конкурент на Credit Suisse - UBS.

167-годишната Credit Suisse е най-голямaта компания, попаднала в капана на сътресенията след фалита на Silicon Valley Bank и Signature Bank

Според запознати банките са обсъждали редица сценарии, включително такива, които завършват с придобиване на цялата или част от Credit Suisse от страна на UBS. UBS вероятно ще свие звеното за инвестиционно банкиране на Credit Suisse, което е в процес на отделяне.

Прекратяването на близо 167-годишната дейност на Credit Suisse би било един от най-значимите моменти в банковия свят след финансовата криза от 2008 г. насам. То също така би представлявало ново глобално измерение на щетите от банковата буря, започнала с внезапния крах на Silicon Valley Bank по-рано този месец.

Фалитът на базираната в Калифорния Silicon Valley Bank насочи вниманието към това как непрестанната кампания на Федералния резерв на САЩ и други централни банки - включително Европейската централна банка тази седмица – за повишаване на лихвените проценти оказва натиск върху банковия сектор. Фалитите на SVB и Signature са вторият и третият по големина банкови фалити в историята на САЩ след краха на Washington Mutual по време на световната финансова криза през 2008 г.

След срива на SVB банковите акции в световен мащаб бяха подложени на удари, като индексът S&P Banks спадна с 22%, което е най-голямата му двуседмична загуба, откакто пандемията разтърси пазарите през март 2020 г.

Големите американски банки оказаха помощ в размер на 30 млрд. долара на по-малкия кредитор First Republic, а американските банки като цяло поискаха рекордните 153 млрд. долара спешна ликвидност от Федералния резерв през последните дни.

Това отразява „напрежението във финансирането и ликвидността на банките, породено от отслабването на доверието на вложителите", заяви рейтинговата агенция Moody's, която тази седмица понижи перспективата си за банковата система на САЩ до негативна.

Макар че подкрепата на някои от титаните на американското банково дело предотврати фалита на First Republic, инвеститорите бяха изненадани от разкритите данни за паричната ѝ позиция и колко спешно ѝ е необходима ликвидност.


Във Вашингтон вниманието се насочи към възможността за налагане на по-строг надзор, за да се гарантира, че банките и техните ръководители са отговорни.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Конгреса да даде на регулаторните органи по-големи правомощия в сектора, включително да налагат по-високи глоби, да възстановяват средства и да забраняват на мениджъри на фалирали банки да поемат след това подобни позиции. 

Последна актуализация: 00:04 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още