IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на „Росбанк“ се срина през 2022 г. въпреки ръста на приходите

Кредиторът все пак ще изплаща дивидент, изтъкна изпълнителният директор Наталия Воеводина

14:39 | 21.03.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Нетната печалба на „Росбанк“ се е сринала през 2022 г. до 4,9 млрд. рубли (63,7 млн. долара) спрямо отчетените година по-рано 19,6 млрд. рубли, съобщава ТАСС.

„Въпреки външните предизвикателства, трудната оперативна среда и значителните провизии, групата остана печеливша през 2022 г., макар печалбата след облагане с данъци да е по-ниска, отколкото през 2020-2021 г.“, изтъкват от банката.

Приходите на „Росбанк“ нарастват с над 30% на годишна база до 84,3 млрд. рубли. Нивото на капиталова адекватност на банката нараства с 2,2 процентни пункта до 17,5 на сто.

Стойността на активите на кредитора нараства с процент до 1,6 трлн. рубли. Средствата на клиентите се увеличават с 6 на сто до 1,2 трлн. рубли. Тези на физическите лица отчитат ръст от 3% до 379 млрд. рубли, докато средствата на юридическите лица се увеличават с 8 на сто до 807 млрд. рубли.

Ръководителят на „Росбанк“ Наталия Воеводина заяви по време на представянето на финансовите показатели, че печалбата на банката за 2022 г. позволява изплащане на дивиденти. "Тази печалба ни позволява да изплащаме дивиденти. Въз основа на резултатите от всички корпоративни събития планираме да издадем препоръка, преди да разкрием числата“, добавя тя.

По отношение на плановете на кредитора Воеводина отбелязва, че през 2027 г. банката планира да реализира печалба от 45 млрд. рубли.

„Росбанк“ е една от 15-те водещи руски банки по отношение на стойност на активите и една от банките с голямо системно значение в Русия.

През април 2022 г. френската група Societe Generale обяви прекратяването на дейността си в страната, като продаде дела си в „Росбанк“ на „Интеррос“ на олигарха Владимир Потанин. През ноември същата година „Интеррос“ завърши прехвърлянето на 47,5% дял в „Росбанк“ на благотворителната фондация на Владимир Потанин, намалявайки дела си в кредитора до 45%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:39 | 21.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още