IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS изкупува обратно облигации за близо 3 млрд. евро, емитирани преди седмица

Швейцарската банка се опитва да повиши доверието сред инвеститорите

12:48 | 22.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка UBS Group обяви в сряда, че ще изкупи обратно свой дълг на стойност 2,75 млрд. евро, който е емитирала преди по-малко от седмица, съобщи Ройтерс. С този ход банката се опитва да повиши доверието сред инвеститорите, след като през уикенда стана ясно, че ще погълне изпадналия в затруднение свой конкурент Credit Suisse за 3 млрд. долара.

Въпросните първостепенни необезпечени облигации, емитирани на 17 март, включват облигации за 1,5 млрд. евро с фиксиран лихвен процент от 4,625% и падеж през март 2028 г. и облигации за 1,25 млрд. евро с фиксиран лихвен процент от 4,750% и падеж през март 2032 г., посочват от UBS в корпоративно изявление.

Решението е „разумно действие, за да се даде възможност на инвеститорите да продадат обратно облигациите, ако те, след като знаят това, което знаят сега, изберат да не инвестират“, коментира пред Bloomberg Андрю Уонг, кредитен анализатор в Oversea-Chinese Banking Corp.

След подкрепеното от правителството спасяване на Credit Suisse стойността на акциите и облигациите на UBS се променя динамично. Акциите ù поевтиняха с цели 17% след отварянето на пазарите в понеделник, а на следващия ден затвориха сесията на цени с 35% по-високи от тези дъна.

Доходността по нейните допълнителни доларови облигации със 7% лихва скочи до рекордните 29,8% в един момент във вторник спрямо под 10% само преди седмица, сочат данни на Refinitiv. Тези облигации последно имаха доходност от 18,7%.

Част от спасителния план за Credit Suisse предвижда компанията да намали до нула стойността на своите облигации AT1 за 16 млрд. долара, което означава, че тези облигационери няма да получат нищо, докато притежателите на акции поне получиха стойността, заложена в офертата за придобиване.

Към 12:30 часа българско време акциите на UBS се търгуват с понижение от 0,3% до 19,36 швейцарски франка за брой, след като поскъпнаха с 3,6% по време на ранната търговия.

Темата за спасяването на Credit Suisse може да следите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още