IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: ЕЦБ ще наблюдава лихвите на банките за следи на стрес

Инвеститорите обмислят дали ЕЦБ ще успее да продължи с увеличаването на лихвените проценти, за да пребори високата инфлация

13:21 | 22.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Затягането на паричната политика от Европейската централна банка (ЕЦБ) тепърва започва да оказва влияние върху икономиката, но ефектът ѝ може да се засили в резултат на сътресенията в банковия сектор, заяви председателят на ЕЦБ Кристин Лагард на събитие в сряда.

Инвеститорите обмислят дали ЕЦБ ще успее да продължи с увеличаването на лихвените проценти, за да пребори високата инфлация, въпреки сътресенията в банковия сектор, при който два големи кредитора в САЩ фалираха, а швейцарският гигант Credit Suisse трябваше да бъде спасен, пише Ройтерс.

Лагард заяви, че действията на ЕЦБ за увеличаване на разходите по заеми може да бъдат подсилени, ако банките започнат да избягват риска и да изискват по-високи лихви, когато дават кредити – вероятно намеквайки, че централната банка ще трябва да повишава собствените си лихви с по-малко.

Ако, например, банките започнат да налагат по-голяма такса, при която на всяко ниво на основната лихва те започнат да искат по-висока компенсация за поетия от тях риск при кредитирането, тогава прехвърлянето на паричната политика [към лихвите на банките] ще стане по-силно“, казва Лагард.

Тя потвърди намерението на ЕЦБ да свали инфлацията в еврозоната до 2% от 8,5% миналия месец и отбеляза, че отминалите повишения на лихвите едва сега започват да преминават към икономиката. 

„За да се облекчи инфлационния натиск, е важно нашата парична политика да работи стабилно в ограничителна посока“, казва тя. „А този процес едва сега започва да влиза в сила".

ЕЦБ повиши основната лихва, която плаща по депозитите на банките с рекордните 350 базисни пункта до 3% от юли насам, а финансовите пазари очакват още увеличения до 3,5% тази година.

Централната банка последно вдигна основните лихви миналата седмица, но премахна от политическото си съобщение очакваното, че ще увеличи лихвите отново на следващите срещи на фона на последните финансови проблеми.

Инфлацията в еврозоната вече започна да се забавя, след като удари връх от 10,6% през октомври, но базисната инфлация все още се ускорява със стабилен темп.

Говорейки на същото събитие след Лагард, главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн заяви, че очаква базисните цени също да се понижат с времето, тъй като по-ниските разходи за горива се усещат и в други сектори.

„Има причини да вярваме, разглеждайки непрекия ефект на енергията върху базисните цени, разглеждайки натиска, че има данни, които явно показват, че базисната инфлация ще се забави с времето“, каза Лейн.

Той предупреди обаче, че тези очаквания се основават на връх в ръста на заплащането тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още