IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Ръководителите, които определят лихвите, трябва да са по-упорити от инфлацията

Йоахим Нагел подкрепя трайно повишаване на лихвите и отхвърля притесненията, че сътресенията при банките ще се разпространят към Европа

20:47 | 22.03.23 г. 6
Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Председателят на Бундесбанк Йоахим Нагел смята, че ръководителите, които определят лихвите в еврозоната, трябва да са „упорити“ и да продължат да ги повишават, за да се справят с инфлацията. Той омаловажи опасенията, че финансовите сътресения през последно време може да засегнат още повече банките в Европа, пише Financial Times.

„Борбата ни с инфлацията не е приключила“, заяви Нагел в интервю за Financial Times, след като той и други членове на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) избраха да се придържат към плановете за повишаване на лихвите с половин процентен пункт миналата седмица.

„Няма съмнение, че натискът върху цените е силен и широкообхватен в цялата икономика. Ако ще овладяваме тази упорита инфлация, ще трябва да сме още по-упорити“, смята председателят на Бундесбанк.

Ръководителите на Федералния резерв, които определят лихвите, ще решат в сряда дали да продължат да ги повишават въпреки колапса на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature. Повечето анализатори очакват Фед да повиши лихвата с четвърт пункт.

След спасителното поглъщане на Credit Suisse в неделя Нагел заяви, че е възможно банките да станат „по-предпазливи“ в кредитирането заради сътресенията на пазара. Но е твърде рано да се правят заключения, че регионът се насочва към кредитна криза, която ще задуши търсенето, счита той.

Нагел, който стана председател на Бундесбанк в началото на миналата година, омаловажи риска от зараза в „устойчивата“ банкова система в еврозоната. „Не сме изправени пред повторение на финансовата криза от 2008 г. Можем да управляваме това“, коментира той.

Нагел не прояви особено съчувствие към притежателите на допълнителни Tier 1 облигации на стойност 16 млрд. швейцарски франка (17 млрд. долара) в Credit Suisse, които бяха заличени от швейцарските власти в рамките на спасителното поглъщане от UBS.

„Тези, които се възползват от добрите възможности, трябва да поемат и своя дял, когато се сбъднат рисковете. Това беше един от уроците от световната финансова криза“, заяви Нагел.

Пазарите все повече очакват ЕЦБ да направи пауза в повишаването на лихвите през май заради влошаването на финансовата среда.

Но Нагел заяви, че инфлацията в еврозоната трябва да се забави „значително и съществено“ спрямо нивото от 8,5%, над четири пъти повече от целта на ЕЦБ за 2%, преди банката да спре да повишава лихвите. Основната инфлация, която изключва цените на енергията и на храните, също трябва да „се забави достатъчно“, след като достигна рекордните 5,6% миналия месец, допълни той.

„Все още трябва да извървим определен път, но се доближаваме до рестриктивна територия“, каза Нагел и допълни, че след като ЕЦБ спре да повишава лихвите, ще трябва да устоява на призиви да ги намали. Ако го направи „инфлацията може да изригне отново“, както при петролните кризи през 70-те години на миналия век.

Нагел е решен да запази традиционната „ястребова“ позиция на германската централна банка. Като най-големия акционер в ЕЦБ Бундесбанк има значително влияние върху политиката, въпреки че предшественикът на Нагел Йенс Вайдман често беше изолиран в съпротивата си към по-мека парична политика.

Нагел ще посети Великобритания тази седмица, включително Камарата на лордовете и ще стане първият председател на Бундесбанк, който произнася реч там след Ханс Титмайер през 1998 г.

Той запазва оптимизма си за икономиката на Германия и на еврозоната. „Все още очаквам меко кацане“, отбеляза Нагел.

Оптимизмът му за растежа и притеснението му за инфлацията се дължат основно на „изключително силния“ пазар на труда в еврозоната. Безработицата остава на рекордно дъно въпреки повишаването на лихвите от ЕЦБ с безпрецедентните 3,5 процентни пункта от лятото на миналата година.

„Това е изключителен цикъл“, отбеляза Нагел и допълни, че растящите лихви в миналото са довели до значителни загуби на работни места.

Друга разлика е, че в банковата система остава излишък от ликвидни средства за над 4 трлн. евро, произтичащ от годините на големи покупки на облигации и ултраевтино кредитиране от ЕЦБ.

Този месец банката започна да свива притежаваните си облигации, като не замени ценни книжа за 15 млрд. евро, които достигат падеж всеки месец, в програмата си за покупка на активи на стойност 3,2 трлн. евро.

Но Нагел, чиято първа работа в Бундесбанк била да пресметне нивата на прекомерните ликвидни средства, иска процесът да тече по-бързо. „Трябва да направим повече“, когато съветът прегледа стратегията през юли, каза той.

И допълни, че „на по-късен етап“ ЕЦБ може също да обмисли да свие отделна извънредна пандемична програма за покупки, която беше задействана през 2020 г. за противодействие на последиците от пандемията от COVID-19.

Макар да похвали умението на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард да „обединява хора с различни мнения“, консенсусът в съвета на ЕЦБ скоро ще бъде подложен на изпитание. „Когато стане напечено, разбираш колко наистина добър е екипът“, отбеляза Нагел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 7
danchomentata
преди 1 година
Покупайте рублей товарищи венсеремос https://prikachi.net/image/8QtlCE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: zelka007 ... ооо неее , 7ст е на пост , а не за трите , леле ... 21ст е ... ахх тии хитрец ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... айде добър старт на деня пак 3 безсмислици х 3 рубли , дзън в паничката до компютъра 9 рубли ... ако побързаш да ги обърнеш в презряната валута лев х 0,023лв , са си 0,07лв ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
selected liabilities of federal reserve
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
"The more" https://***.federalreserve.gov/monetarypolicy/bst_recenttrends.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 6
danchomentata
преди 1 година
"the more" https://***.fdic.gov/resources/resolutions/bank-failures/failed-bank-list/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още