IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки банковите сътресения Швейцария вдигна основните лихви с 50 пункта

Централната банка подчерта, че не са изключени още повишения на лихвените проценти

11:54 | 23.03.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Швейцарската централна банка (SNB) повиши основната си лихва с 50 базисни пункта и сигнализира за още увеличения, възобновявайки битката си с инфлацията само дни след като кризата с втората по големина банка в страната се превърна в епицентъра на световните финансови сътресения, съобщава Bloomberg.

Централните банкери повишиха основната лихва до 1,5% - резултат, очакван от повечето икономисти, преди принудителното придобиване на Credit Suisse от по-големия конкурент UBS Group да помрачи перспективите, влошавайки пазарните сътресения по-рано тази седмица.

„Не може да бъде изключено, че ще бъдат необходими допълнителни увеличения на основната лихва на SNB, за да се гарантира ценова стабилност в средносрочен план“, казаха централните банкери в изявление след срещата. „За да се осигурят подходящи парични условия, SNB остава в готовност да бъде активна и на валутния пазар“.

Решението в четвъртък съвпада с това на Европейската централна банка, която миналата седмица повиши основните лихви със същия темп, а в сряда Федералният резерв вдигна лихвите с четвърт пункт.

Предприемайки по-голяма стъпка, SNB сигнализира, че инфлацията надделява над тревогите ѝ за пазарната реакция спрямо сделката с Credit Suisse от неделя, чиито условия предизвикаха затягане на финансовите условия за банките в Европа. Централните банкери признаха обаче, че сътресенията наистина са подействали като разсейване.

„Мерките, обявени през уикенда от федералното правителство, Швейцарския орган за надзор на финансовите пазари (FINMA) и SNB, спряха кризата“, заявиха те. „SNB предоставя големи количества помощ за ликвидност в швейцарски франкове и чужди валути. Тези заеми са обезпечени с гаранции и подлежат на лихви“.

Инфлационни тревоги

Макар че ръстът на потребителските цени в Швейцария е под половината от темпа в еврозоната и е нисък по международните стандарти, неочаквано ускорение през февруари и опасенията за потенциален натиск при заплащането разтревожиха силно централните банкери.

Ходът позволява на Швейцария частично да намали разликата с по-високите лихви на ЕЦБ и Фед, чиито централни банкери определят паричната политика два пъти по-често. Това означава, че стъпката може потенциално да укрепи франка срещу привнесения инфлационен натиск.

Основните разходи за заеми в Швейцария остават със 150 базисни пункта по-ниски спрямо тези в еврозоната.

SNB очаква инфлация от 2,6% през 2023 г., забавяйки се до 2% през следващите две години. За сравнение, предишните ѝ прогнози бяха за 2,4% тази година и 1,8% през 2024 г.

След като неочаквано не успя да се разрасне през последното тримесечие на миналата година, очакванията са Швейцария все пак да успее да избегне рецесия. Икономиката вероятно ще се разшири с 1% тази година спрямо 2,1% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още