IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Придобиването на Credit Suisse усложнява амбициите на UBS в Китай

Анализаторите очакват UBS да продаде своя бизнес в азиатската страна на местен конкурент

22:03 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Прибързаното придобиване на Credit Suisse от конкурента UBS през уикенда остави без отговор въпроси относно бизнеса на швейцарските банки в Китай, където регулаторните изисквания могат да усложнят плановете им, пише Nikkei Asia Review.

Спасителната сделка за 3 млрд. швейцарски франка (3,2 млрд. евро), която дойде дни след новината, че най-големият инвеститор на Credit Suisse, Саудитска национална банка, е отказал да осигури свежа ликвидност за кредитора.

UBS заяви, че ще намали бизнеса с инвестиционно банкиране на съперника си, но не е ясно как това ще се приложи това на регионално ниво. Главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамърс каза, че придобиването ще помогне за растежа на кредитора в Америка и Азия.

Относно Китай, ключов пазар за бизнеса за управление на богатство и активите и за двете банки, анализаторите очакват, че регулаторните изисквания в крайна сметка ще доведат до продажба на бизнеса на Credit Suisse.

Всичко това усложнява интеграцията на частите от местния бизнес на  Credit Suisse, които UBS иска да запази, както и продажбата на онези части, с които банката е готова да се раздели, изтъква Хари Хендли, старши сътрудник в Z-Ben Advisors.

По отношение на управлението на фондове в Китай една финансова компания може да притежава дялове в две фирми, само ако в едната е миноритарен акционер, а в другата мажоритарен.

В тази връзка UBS, която вече притежава 49% от съвместно предприятие с държавната SDIC Taikang Trust, също кандидатства за лиценз за изцяло притежаван взаимен фонд. Ако UBS поеме всички финансови лицензи на Credit Suisse в Китай, тогава ще ѝ осигури собственост върху 20%, които Credit Suisse държи в съвместно предприятие с Industrial and Commercial Bank of China (ICBC).

„Съгласно правилото „един мажоритарен и един миноритарен дял“, UBS ще трябва да продаде един от тези дялове в съвместните предприятия, за да отговаря на условията за лиценз“, добавя Хендли. Продажбата на дела на Credit Suisse в съвместното предприятие с ICBC има своята логика, като се има предвид, че това ще предизвика интерес сред конкурентите.

ICBC Credit Suisse се нарежда на 11-то място по размер на активи сред дружествата за взаимни фондове в Китай към края на 2022 г., показват данни на Асоциацията за управление на активи на Китай.

Тъй като няма обявени конкретни планове обаче, това означава, че може да отнеме повече време на UBS да реализира своята стратегия относно взаимните фондове в Китай.

Отделно, UBS и Credit Suisse се конкурираха и в сектора на услугите с ценни книжа, в банкирането и частните фондове в Китай. UBS стана първата чуждестранна банка, която се сдоби с мажоритарен дял в съвместно предприятие за местно инвестиционно банкиране през 2018 г., след като Китай премахна ограничението за собствеността при чуждестранните компании. Credit Suisse също притежава 51-процентен дял в съвместно предприятие за ценни книжа с Founder Securities.

Може да се наложи UBS да продаде всички лицензи, които Credit Suisse има в континенталната част на страната, преди да може да продължи напред с други бизнеси за управление на богатство и активите в Китай, изтъква ръководител на голяма банка.

Бъдещите перспективи за тези активи, ако последните бъдат обявени за продажба, остават неясни. Китай наскоро засили издаването на лицензи за чуждестранни финансови институции, така че както чуждестранните, така и местните предприятия могат да кандидатстват директно, вместо да преминават през придобивания, допълва банкерът.

Ще отнеме време на UBS да се справи с потенциалните регулаторни проблеми, смята още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още