IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Ситуацията днес е различна от 2008 г.

Затова и сме подготвени, ако нещо дойде, каза управителят Йоахим Нагел

16:22 | 24.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Йоахим Нагел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Йоахим Нагел. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Управителят на германската централна банка Бундесбанк Йоахим Нагел е уверен в способностите на властите да отговорят на евентуални задаващи се банкови проблеми, въпреки че според него ситуацията днес е по-различна от предходната криза. В силата на европейския банков сектор увери и ръководителката на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, цитирана от източници на Bloomberg.

„Постигнахме много през последните десет години, особено в Европейския съюз и по отношение на банковата капитализация“, каза в изказване от Единбург германецът, който също така е и член на Управителния съвет на ЕЦБ. „Ситуацията на капиталова адекватност е различна сега“, допълни той, цитиран от източници на Bloomberg.

„Така че сме подготвени, ако нещо дойде, но смятаме, че ситуацията сега е различна от 2008 г.“, заяви той.

Коментарът му съвпада с тежкия ден на търговия за акциите на един от водещите германски кредитори Deutsche Bank, които са в центъра на нова разпродажба. Нагел обаче отказа да коментира отделни банки.

Говорейки в по-общ план за пазара, той призна, че има известно усещане за безпокойство.

„Когато нещо такова се случи, финансовите пазари са много нестабилни и през седмиците след това може да има препятствия“, коментира той, като добави, че не е изненадан от това, че пазарите сега са малко по-волатилни, отколкото преди две седмици.

От своя страна, Лагард, която е говорила по време на срещата на европейските лидери в Брюксел, е заявила, че секторът се държи заради стабилния регулаторен режим и е време да бъдат завършени плановете за банков съюз, посочват запознати.

Тя също така е коментирала, че ценовата стабилност няма да е за сметка на финансова стабилност и обратното, като подчертава готовността на ЕЦБ да върне инфлацията обратно към целта от 2%.

По-рано тази седмица Лагард посочи, че всички банки трябва да следват строги правила за ликвидността си, наложени след кризата от 2008 г. Тя също така заяви пред евродепутати, че 2200 банки в Европейския съюз отговарят на изискванията за т. нар. коефициент на ликвидно покритие спрямо едва 14 в САЩ.

В петък Лагард е заявила пред европейските лидери също, че те трябва непрекъснато да работят за подобряването на регулаторните стандарти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още