IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съществува ли реален риск от кредитна криза?

Банките вероятно ще повишат допълнително кредитните стандарти в отговор на последните събития

14:24 | 27.03.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бяха трескави две седмици, пише Financial Times в редакционен коментар. Фалитът на Silicon Valley Bank на 10 март предизвика ефект на доминото, който катурна друг регионален кредитор в САЩ, Signature Bank, изплаши световните пазари и доведе до спешното поглъщане на Credit Suisse от UBS. Банковите акции поевтиняха отново в петък, водени от Deutsche Bank - което накара канцлера Олаф Шолц да настоява, че "няма причина за безпокойство" относно германския кредитор.

Регулаторите и централните банки изглежда осигуриха известна стабилност миналата седмица, но все още не е ясно дали няма да паднат още плочки от доминото. Спусъкът за турбуленцията - високите лихвени проценти - остава заплаха; доверието е разклатено и уязвимостите в банковия сектор могат да метастазират. Кризата може още да не е свършила.

Като начало, последиците от последните две седмици все още се разчистват. First Republic, друг регионален кредитор в САЩ, все още се олюлява и акциите на подобни банки са подложени на натиск на фона на опасенията, че те, подобно на SVB, държат много активи, чувствителни към лихвените проценти. Придобиването на Credit Suisse от UBS също има последици. Историята на големите банкови поглъщания е смесена и гигантската нова финансова институция ще придобие още по-голямо глобално значение. Структурата на сделката - притежателите на конвертируеми облигации бяха жертвани, докато акционерите ще бъдат възмездени - накара инвеститорите да поставят под съмнение йерархията на претенциите в случай на банкови фалити. Притежателите на собствени капитал обикновено се редят след тези на облигации, въпреки че швейцарските регулатори казват, че дребният шрифт е позволил това да бъде променено. Предстоят съдебни битки.

Властите предприеха действия, за да спрат заразата в банковия сектор. Щедрата схема за ликвидност на Федералния резерв на САЩ, съгласуваните действия на други централни банки и уверенията помогнаха. Коментарите на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън обаче предизвикаха объркване относно това дали застраховката на депозитите над гарантираните 250 хил. долара - както при рухналите SVB и Signature Bank - ще бъде налице, ако други фалират, което доведе до разпродажба на акции на по-малки американски банки. Лихвените рискове нарастват и извън банките: секторите със свръхзадлъжнялост и инвестиционните фондове с активи, чувствителни към лихвените проценти, остават изложени.

Тези рискове тепърва могат да се засилят. Тъй като битката срещу инфлацията все още не е окончателно спечелена, централните банки трябва да повишат още лихвите. След вдигането им с 25 базисни пункта в средата на миналата седмица (до диапазона 4,75-5% - бел. прев.), Фед сигнализира за още едно предстоящо увеличение. Европейската централна банка трябва да измине още по-дълъг път. Английската централна банка също вдигна лихвите с 25 б.п. Последните събития напомнят, че повишаването на лихвите не протича гладко. Всъщност, председателят на Фед Джей Пауъл намекна, че сега може да са необходими по-малко увеличения, тъй като самите сътресения спомагат за затягане на финансовите условия.

Дори да не бъдат съборени още банки, съществува реален риск от кредитна криза. По-високите лихвени проценти вече намалиха кредитирането за реалната икономика и банките вероятно ще повишат кредитните стандарти още повече в отговор на последните събития. Кредитирането на имоти изглежда особено уязвимо. Ако кредитирането се затегне значително, е възможна спирала от падащи цени и дефолти. В САЩ по-голямата част от заемите за търговски недвижими имоти идват от по-малките кредитори, които сега са под натиск. Тези, които се нуждаят от рефинансиране на заемите си, могат да се сблъскат с предизвикателства. Ипотечните ценни книжа, държани от банките, вече понасят удари, рискувайки самоподхранващ се цикъл.

Въпреки всички страхове криза от мащаба на 2008 г. остава малко вероятна. Банковият капитал сега е по-силен, като фалитите до голяма степен се дължаха на специфични експозиции и лошо управление. Властите бяха успокояващо проактивни в предлагането на подкрепа. Стандартите за кредитиране днес също са по-добри. Но затягането на кредитирането е неизбежно; колко по-трудно ще стане то е неясно. И тъй като скорошните сътресения се коренят в по-слабо регулирания регионален банков сектор на САЩ, остава възможността други уязвимости да дебнат другаде. Вместо временно отклонение, този епизод може да е лош предвестник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
Иван Митев
преди 1 година
Сега банкрутът на банка е от лошото влияние на прилагания, с много голям дефект метод за държавни финанси. Обществеността е мълчалива, че държавната власт подпомага за сегашните щети. Банките, включително централната банка са жертви на финансовата неправилност. Заради държавната грешка, винаги има срив на банка преди друг крах на банка. След това е с нови провали на банки..Възможно е предпазване от нови щети. След прекратяване на държавната грешка е постижима устойчива банкова система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още