IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Deutsche Bank се възстановяват 

Германската финансова система е устойчива въпреки сътресенията, твърди гуверньорът на Бундесбанк 

13:48 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

След драстичните понижения в петък акциите на Deutsche Bank започнаха да се възстановяват в понеделник. Сутринта книжата поскъпнаха с повече от 3% до 8,83 евро. Това означава, че те възстановяват поне част от загубата си. Акциите на Commerzbank също повишиха цената си с три процента. Към момента книжата на DB поскъпват с над 5% до 8,98 евро за брой*.

Преди края на седмицата акциите на Deutsche Bank поевтиняха с 8,5%. На моменти цената на акциите се понижаваше с цели 15%, достигайки най-ниското си ниво от октомври насам.

„Германската финансова система като цяло се оказа устойчива въпреки сътресенията на финансовите пазари", заяви в понеделник председателят на Бундесбанк (германската централна банка, б. ред.) Йоахим Нагел в реч по случай 100-годишнината на застрахователната компания Badischer Gemeinde-Versicherungs-Verband. Европейската банкова и финансова система е „устойчива и стабилно позиционирана", заяви Нагел. Тя има силни капиталови и ликвидни позиции.

Председателят на Бундесбанк посочи също, че в случай на съмнение Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще предприеме мерки за овладяване на пазарна паника: системата на еврото разполага с „подходящи инструменти, за да се намеси по подкрепящ начин в случай на евентуална ситуация", каза Нагел.

В петък инвеститорите разпродаваха и от други европейски банкови акции, но пониженията при Deutsche Bank бяха особено драстични. В понеделник акциите на европейските банки също се възстановяват. Паневропейският индекс Stoxx 600 Banks се повишава с около 0,7%, като в началото на търговията ръстът беше още по-голям.

Възстановяването на рисковите премии на кредитните деривати обаче беше съвсем слабо: в четвъртък и петък рисковите премии, които инвеститорите могат да използват за хеджиране срещу неизпълнение на задълженията по облигациите на Deutsche Bank, се повишиха от 1,42 процентни пункта до около 2 процентни пункта по данни на доставчика на данни S&P Global Market Intelligence.

В понеделник сутринта рисковите премии все още бяха на ниво от 1,91 процентни пункта. Това означава: инвеститорите трябва да платят 191 000 евро, за да хеджират пакет облигации на Deutsche Bank на стойност 10 млн. евро.

*към 13:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още