IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fitch Ratings понижи рейтинга на „Евроинс Румъния“

Агенцията е поставила под наблюдение за понижение и рейтингите на ЕИГ, ЗД „Евроинс“ АД и EIG Re

14:33 | 28.03.23 г.
Снимка: Евроинс
Снимка: Евроинс

Fitch Ratings понижи рейтинга на „Евроинс Румъния“ (Euroins Romania Asigurare-Reasigurare S.A.) до СС от В+ и поставя компанията под наблюдение.

Рейтинговата агенция е поставила под наблюдение за понижение и рейтингите на „Евроинс Иншурънс Груп“ (ЕИГ), ЗД „Евроинс“ АД и EIG Re, посочва се в съобщение, публикувано на сайта на Fitch.

Рейтинговите действия следват съобщението на румънския застрахователен регулатор ASF на 17 март, че е отнел застрахователния лиценз на „Евроинс Румъния“, назначил е администратор на дружеството и възнамерява да открие процедура по несъстоятелност, пише в съобщението на Fitch.

„Решението на ASF да отнеме лиценза на „Евроинс Румъния“ отразява мнението на регулатора, че капиталовите фондове на „Евроинс Румъния“ Solvency II (S2) ще паднат с 2,17 млрд. леи (около 441 млн. евро) под Капиталово изискване S2 и 1,75 млрд. леи (около 355 млн. евро) под минималното капиталово изискване. Според нас тези действия съществено повишават вероятността „Евроинс Румъния“ да не изпълни задълженията си“, казва се в съобщението.

Разликата в капитализацията се дължи основно на ASF, след като регулаторът отменя признаването на вътрешногрупов презастрахователен договор между „Евроинс Румъния“ и EIG Re.

„Предполагаме, че EIG Re ще продължи да изплаща искове по засегнатия презастрахователен договор. Съгласно презастрахователните условия обаче EIG Re има право да се оттегли от договора, без да има задължение за плащания, ако лицензът на „Евроинс Румъния“ бъде отнет. По-голямата част от дейността на „Евроинс Румъния“ е съсредоточена върху Гражданска отговорност на автомобилистите, голяма част от която е презастрахована“, допълва се в съобщението.

Рейтинговата агенция е преразгледала също така стратегическото значение на „Евроинс Румъния“ за ЕИГ до „ограничено“ от „основно“, защото заради назначения администратор румънското дружество вече не е под контрола на ЕИГ.

„Евроинс Румъния“ допринася за по-голямата част от премийния приход на консолидираната застрахователна група. Поради това Fitch казва, че очаква консолидираният бизнес профил на ЕИГ да се влоши след спирането на бизнеса в Румъния.

„В същото време слабата адекватност на резервите и капитализация на „Евроинс Румъния“ ограничават кредитния профил на ЕИГ. Очакваме общото въздействие върху кредитния профил на ЕИГ да бъде ограничено, въпреки че повишеният репутационен риск може да доведе до допълнителна кредитна слабост. Това също може да доведе до влошаване на цялостния кредитен профил на ЕИГ“, посочва се в съобщението на Fitch.

Fitch припомня, че собственикът на ЕИГ – „Еврохолд България“, ще обжалва решението на ASF в съда. Европейският орган EIOPA и миноритарният акционер в ЕИГ – Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), започнаха независими актюерски проверки относно валидността на презастрахователния договор. Резултатите от проверките се очаква да бъдат готови към края на март.

Fitch посочва, че се ръководи от значителната несигурност около съдбата на „Евроинс Румъния“. Въпреки че може да възникне фалит, други сценарии, които не могат да бъдат изключени, са възстановяване на лиценза или организирано прекратяване.

Рейтинговата агенция подчертава, че понижаване на рейтинги на дружества от групата ще има при стартиране на процедура по несъстоятелност на „Евроинс Румъния“, откриване на пропуски или рискове в корпоративното управление при проверките, намаление на премийния приход на ЕИГ с над 10%, големи загуби от преизчисляване на застрахователни резерви и др.

Същевременно повишаване на рейтингите може да има, ако отнемането на лиценза и поставянето под администрация на „Евроинс Румъния“ бъде отменено. Това ще доведе до нормализиране на дейността на групата.

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 28.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още