IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на облигации в швейцарски франкове за 59 млрд. долара е отворен за конкуренция

Credit Suisse доминираше в бизнеса, но с поглъщането ѝ от UBS пейзажът вероятно коренно ще се промени

22:50 | 30.03.23 г. 3
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

През последните две десетилетия Credit Suisse Group AG доминираше в бизнеса по организиране на продажби на облигации в швейцарски франкове. Внезапният срив на банката представлява възможност за нейните конкуренти на пазар, на който само през миналата година се сключиха сделки за 59 млрд. долара.

Част от бизнеса вероятно ще бъде поета от приобретателя UBS Group AG. Като се има предвид обаче, че банката вече организира една четвърт от продажбите на т.нар. Swissie, а и не е ясно как ще изглежда бизнесът с продажбите на дълг в близко бъдеще, ще има някакво място и за други играчи, пише Bloomberg.

Deutsche Bank, Commerzbank AG и BNP Paribas, които вече са активни на швейцарския пазар, вероятно ще влязат в конкуренция за дял от пазара, според запознати източници на медията. Регионални кредитори като Raiffeisen Schweiz и Zürcher Kantonalbank вероятно ще вземат част от вътрешните емисии, допълват източниците на агенцията.

Говорител на Zürcher Kantonalbank коментира в имейл, че банката очаква да консолидира позицията си в бизнеса с организиране на облигации за швейцарски емитенти след сливането на Credit Suisse и UBS.

Credit Suisse, Deutsche Bank и BNP Paribas са отказали коментар. UBS, Commerzbank и Raiffeisen Schweiz не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Швейцарският пазар е сравнително нишов. Размерът му е по-малък от половината от размера на пазара във Великобритания, но пък е доста доходоносен за банките от гледна точка на такси. Катаклизмът при основен играч на този пазар показва вълнуващите ефекти от поглъщането на UBS в много различни ъгли на финансовите пазари.

Емитенти като Verizon Communications Inc. и Royal Bank of Canada обикновено са привлечени от пазара поради неговата зрялост и надеждна инвеститорска база.

Швейцарските франкове са значителна алтернативна форма на финансиране. Графика: Bloomberg Швейцарските франкове са значителна алтернативна форма на финансиране. Графика: Bloomberg

Възможността за конкурентите идва на фона на най-голямото банково поглъщане от 2008 г. насам. UBS се стреми да съкрати хиляди работни места и да намали разходите си с повече от 8 млрд. долара през следващите няколко години. Цялата тази суматоха може да накара ръководителите, които искат да съберат пари в швейцарски франкове, да обмислят да се обърнат към други банки.

„Credit Suisse беше важен играч, особено що се отнася до навлизането на чуждестранни емитенти на пазара“, казва Маркус Тоени, ръководител на отдела за швейцарски дългови инструменти в Lombard Odier Investment Managers. „Ние обаче сме уверени, че други банки ще успеят да запълнят тази празнина в бъдеще“, допълва той.

Credit Suisse е сред водещите играчи на пазара. Графика: Bloomberg Credit Suisse е сред водещите играчи на пазара. Графика: Bloomberg

Credit Suisse е водещ организатор на издаването на облигации в швейцарски франкове всяка година поне от 1999 г. насам, според данни, събрани от Bloomberg. През 2022 г. банката беше изпреварена от UBS, но е отговорна за минимум 30% от продажбите.

Credit Suisse все още урежда продажби на облигации и ръководи сделка за 150 млн. швейцарски франка на фирмата за недвижими имоти Allreal Holding AG, заедно с UBS и ZKB.

Пулът от такси на пазара на швейцарски облигации може да изкуши други международни банки да се опитат да се включат в него. Таксите обикновено са около 1 цент за франк, набран за тригодишни облигации, 1,5 цента за петгодишни облигации и 2 цента за 10-годишни облигации, според информация на източниците на медията. Така за миналата година стойността на таксите е около 875 млн. франка.

Банките също така начисляват такси за свързани трансакции с деривати, като например суаповия пазар, когато международните кредитополучатели преминават от швейцарски франкове към избраната от тях валута.

Последна актуализация: 22:51 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още