IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ предупреди, че по-високите лихви създават риск за пазарната стабилност

Имотите са сред секторите в риск, се казва в нов доклад

22:33 | 31.05.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви, че финансовите пазари ще бъдат уязвими на отрицателните шокове, докато продължава битката с инфлацията, а имотите са сред секторите в риск, предава Bloomberg.

По-високите лихвени проценти тестват устойчивостта на домакинствата, компаниите, правителствата и имотните пазари, заяви ЕЦБ в сряда в шестмесечния си "Преглед на финансовата стабилност". Това оставя инвеститорите потенциално изложени на нерегулирани корекции, предупреждава институцията.

Макар че банките засега са забележително устойчиви на последните сътресения в САЩ и Швейцария, по-високите разходи за финансиране и по-ниското качество на активите може все пак да засегне рентабилността им, се посочва още в прегледа.

„Финансовите пазари остават уязвими към по-малко благоприятни резултати от растежа и инфлацията“, пише ЕЦБ. „Неблагоприятната пазарна динамика може да бъде засилена от принудителни продажби на ценни книжа“.

Предупрежденията служат като изчерпателен доклад за влиянието на най-агресивната кампания за парично затягане в 25-годишната история на ЕЦБ. Въпреки завихрящите се опасности за финансовата стабилност и икономическия растеж в 20-членната еврозона, централните банкери, борещи се да върнат инфлацията обратно на 2%, казват, че вълната от повишения на лихвите от миналия юли насам не е приключила.

„Ценовата стабилност остава толкова важна, колкото винаги за трайното запазване на финансовата стабилност“, пише заместник-председателят на ЕЦБ Луис де Гиндос в предговора на доклада, преди да разясни страничните ефекти, които централните банкери сега трябва да приемат.

„По-строгите условия за решително справяне с високата инфлация допринасят за преоценка на икономическите перспективи и обръщане на прекомерно притиснатите премии за риск на цената на активите“, казва той. „Тъй като финансовите условия се нормализират, това може да разкрие уязвимостите и линиите на грешки във финансовата система“.

Имотите са сфера, която ЕЦБ изтъква. Цените на жилищата значително намаляват в рамките на сравнително кратък времеви период и може да се сринат още повече, ако по-високите лихви по ипотеките продължат да свиват търсенето.

В същото време пазарите на бизнес имоти продължават да бележат спад заради по-тежките финансови условия, несигурните икономически перспективи и по-слабото търсене след пандемията. Тази корекция може да тества устойчивостта на инвестиционните фондове, каза ЕЦБ.

„Корекцията на имотните пазари може се превърне в хаос в случай на негативно макрофинансови изненади“, се казва в доклада.

Той посочва и някои положителни страни, като същевременно предупреждава, че те не трябва да се приемат за даденост след финансовите сътресения, които започнаха в САЩ.

„Във всички тези предизвикателства издръжливостта на банките в еврозоната беше забележителна, но тя не трябва да отстъпва място на самодоволството“, каза Гуиндос.

Кредиторите бяха подкрепени от силни капиталови и ликвидни позиции, които сега трябва да бъдат запазени, посочва ЕЦБ. Властите трябва да запазят макропруденциалните капиталови буфери, а някои страни може също да обмислят „целеви увеличения“, се казва в него.

Като се имат предвид повишените рискове за икономическия растеж и неотдавнашното пазарно напрежение, банките трябва да се въздържат от повишаване на своите коефициенти на изплащане и вместо това да се фокусират върху запазването на съществуващата си устойчивост, каза ЕЦБ.

Няколко големи европейски банки получиха одобрение от надзорното звено на ЕЦБ по-рано тази година да разпределят милиарди евро излишен капитал на инвеститорите чрез обратно изкупуване на акции.

„Укрепването на банковия съюз – и по-специално постигането на напредък по общата европейска схема за застраховане на депозитите – ще засили способността на финансовата система на еврозоната да устои на бъдещи рискове“, посочва Гиндос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още