IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уеда от ЯЦБ: Нямаме времева рамка за постигане на инфлацията от 2%

Гуверньорът заяви още, че е твърде рано за ЯЦБ да обсъжда детайли по стратегия за излизане от ултрахлабавата ѝ политика

09:41 | 02.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка (ЯЦБ) Казуо Уеда заяви, че институцията няма установена времева рамка за постигането на инфлационната цел от 2% заради несигурността около ценовите перспективи, съобщава Ройтерс.

Подходът на Уеда контрастира на този на предшественика му Харухико Курода, който през 2013 г. стартира огромна програма за изкупуване на активи, за да постигне инфлация от 2% в рамките на две години.

Целта на ЯЦБ оставаше недостижима до миналата година, когато ограниченията върху предлагането и ръстът на разходите за суровините, причинен от пандемията от Covid-19 и войната в Украйна, ускори основната потребителска инфлация в Япония до почти 4%.

„Времето, което е нужно, за да се прояви паричната политика в икономиката, може да варира в зависимост от обстоятелствата. Затова нямаме предвид никаква времева рамка“, каза Уеда в петък.

„Казвайки това, базисната ни позиция е, че няма да отнеме повече от 10 години. Все пак ще се опитаме да постигнем целта във възможно най-кратки срокове“, каза той пред парламента.

Уеда заяви още, че е твърде рано за ЯЦБ да обсъжда детайли по стратегия за излизане от ултрахлабавата ѝ политика, включително дали и кога централната банка може да започне да продава притежанията си на имотни тръст фондове.

„Извършваме покупките на фондовете като част от огромната ни програма за парично облекчаване. Предвид факта, че ще отнеме повече време да постигнем ценовата си цел, ще поддържаме хлабавата политика“, отговори той на въпрос от депутат от опозицията за вероятността да се продадат притежанията на ЯЦБ.

Тъй като инфлацията надвишава целта си от 2% от вече година, широко разпространени са пазарните спекулации, че Уеда постепенно ще премахне стимулите на Курода, които предизвикаха обществени критики, че изкривяват пазарите и смазват банковите маржове.

ЯЦБ обаче запази лихвените проценти супер ниски, като смята, че неотдавнашното покачване на инфлацията се дължи най-вече на факторите, които стимулират разходите, а не на силното вътрешно търсене, и ще се окаже временно.

„Предвид несигурността около перспективите, изясняването на определена времева рамка за постигане на нашата ценова цел може да има неочаквано въздействие върху финансовите пазари“, каза Уеда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:41 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още