IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Австралия повиши лихвите до 11-годишен връх

Органът сигнализира, че може да е нужно допълнително затягане

09:45 | 06.06.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Централната банка на Австралия повиши основните лихви с четвърт пункт до 11-годишен връх във вторник и предупреди, че може да е нужно допълнително затягане, за да се гарантира, че инфлацията ще се върне към целевото равнище, съобщава Ройтерс.

Приключвайки срещата си по политиката за юни, Австралийската централна банка повиши основната лихва до 4,1%, заявявайки, че инфлацията все още е твърде висока и че иска да не позволи утвърждаването на високите ценови очаквания.

Пазарите клоняха по-скоро към пауза, макар че виждаха значителен шанс от 40% да има увеличение на лихвата от 25 базисни пункта.

Австралийският долар поскъпна с 0,8% до 0,6667 щатски долара – най-високото му ниво от 2 седмици и половина, след изявлението на централната банка, а доходността на тригодишните държавни облигации се повиши с 12 базисни пункта до 3,660%, най-високото ниво от февруари.

„Инфлацията в Австралия премина върха си, но на ниво от 7% все още твърде висока и ще отнеме известно време, преди да се върне към целевия диапазон“, каза гуверньорът на централната банка Филип Лоу.

„Това допълнително увеличение на основните лихви цели да гарантира по-голямо доверие, че инфлацията ще се върне към целта в разумни времеви рамки“, допълва той.

Централната банка е увеличила основните лихви с 400 базисни пункта от май миналата година насам – най-агресивният цикъл на затягане в съвременната ѝ история. Тя изненада пазарите, повишавайки лихвите отново през май, след като за един месец си даде месец, за да оцени по-ранното затягане.

Световните централни банкери се борят с все още високата инфлация въпреки острите увеличения на разходите по заемите през последните 12-18 месеца. Някои вече въвеждат пауза в затягането на политиката, а други обмислят същото, тъй като икономиките им са на ръба на рецесия.

Канадската централна банка в сряда ще обсъди решението си по паричната политика след 4 поредни паузи в повишението на лихвите. Очаква се Федералният резерв в САЩ да сложи край на 10 последователни увеличения следващата седмица, но да си остави вратата отворена за бъдещо повишение в разходите за заеми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още