IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руската централна банка се готви за ястребов завой

Регулаторът запази основния си лихвен процент без изменение на ниво от 7,5% - най-дългият период без промяна от 7 години

19:43 | 09.06.23 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руската централна банка запази основния си лихвен процент на ниво от 7,5%, с което периодът без изменение на лихвата става най-дългият от над седем години, съобщи Bloomberg. Регулаторът повишава бдителността си за рисковете от инфлация във време на големи държавни разходи за войната в Украйна. Решението на централните банкери да запазят основния лихвен процент на същото ниво, каквото поддържат от септември насам, съвпадна с прогнозите на повечето икономисти, анкетирани от Bloomberg.

Централната банка излъчи ястребово* послание, придружаващо решението ѝ, в което заявява, че „оставя отворена перспективата за увеличаване на основния лихвен процент на следващите си срещи“, за да гарантира стабилизиране на инфлацията близо до 4% през следващата година и след това.

 „След заседанието ни през април проинфлационните рискове се повишиха, което означава, че вероятността от повишаване на основния лихвен процент също се увеличи“, каза гуверньорът Елвира Набиулина в коментар по повод решението, излъчен по телевизията. „Допускаме възможността за увеличаването му на следващите срещи.“

Движения на основния лихвен процент. Графика: Bloomberg Движения на основния лихвен процент. Графика: Bloomberg

Инфлацията в Русия е близо до края на своето непрекъснато забавяне, което започна преди година и я доведе доста под целта на централната банка от 4%. Но въпреки сигналите за сериозен недостиг на работна ръка и заплахата за цените от нарастващите бюджетни разходи, Набиулина вероятно може да си позволи да изчака, тъй като инфлацията едва сега започва да показва признаци на ускорение.

Официалните разходи по заемите не са се променили, откакто централната банка приключи своя цикъл на рязко парично облекчаване след спешното увеличение на лихвения процент след нахлуването в Украйна преди повече от 15 месеца.

Завоите в паричната политика на регулатора през изминалата година напомнят ходовете от 2015-2016 г., когато централата банка не предприе никакви изменения на лихвения процент на шест свои заседания, след като отстъпи от повишенията, предприети в отговор на срива на цените на петрола и първите кръгове от санкции заради анексирането на Крим.

„Има промяна в насоките на Руската централна банка - вместо да сигнализира, че продължава да оценява инфлационните рискове, сега тя ясно заявява, че е готова да повиши лихвените проценти. Съгласни сме – все по-горещ трудов пазар и по-слаба валута ще вдигнат инфлацията над целта на регулатора от 4% до август. Очакваме лихвените проценти да бъдат вдигнати до 8% до края на 2023 г., или наведнъж, или на стъпки от по 25 базисни пункта“, коментира икономистът на Bloomberg за Русия Александър Исаков.

Започват да се появяват и признаци, че инфлацията се засилва. На седмична база ръстът на цените скочи от почти нула до 0,2% през седемте дни, приключили на 5 юни. Инфлационните очаквания за една година напред, ключов фактор за централните банкери, се повишиха през май за първи път от три месеца.

В петък от централната банка заявиха също, че икономическата активност се подобрява по-бързо от очакваното, до голяма степен благодарение на „силното възстановяване на вътрешното търсене“.

Но регулаторът предупреди също за спиране на растежа поради недостига на работници заради мобилизацията за войната в Украйна. „Настоящият капацитет за разширяване на производството в руската икономика е все по-ограничен от условията на пазара на труда“, се казва в изявлението на банката. „Недостигът на работна ръка се увеличава в много отрасли на фона на ефекта от частичната мобилизация.“

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - б. а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
По-скоро да се готви за гмуркане тип ютия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Центральный банк России (ЦБ) считает нецелесообразным накопление золота в золотовалютных резервах в нынешних условиях, заявил зампред регулятора Алексей Заботкин. По его словам, это спровоцирует рост денежной массы. https://***.kommersant.ru/doc/5620439
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Сейчас приобретение физическими лицами драгоценных металлов, за исключением монет, облагается НДС в размере 20%. Такие вложения могут стать хорошей альтернативой покупке валюты https://***.kommersant.ru/doc/5239494?from=doc_vrez
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още