IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Японската централна банка оставя отворена вратата за повишение на лихвите през юли

Очаква се и количествено затягане следващия месец чрез намаляване на изкупуването на облигации

10:10 | 18.06.24 г.
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg
Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Гуверньорът на Японската централна банка Казуо Уеда остави отворена вратата за евентуално увеличение на лихвения процент през юли, противопоставяйки се на скептицизма на пазара по отношение на потенциала за такова действие, след като банката заяви, че ще направи още една голяма стъпка към количествено затягане следващия месец чрез намаляване на изкупуването на облигации.

"Намаляването на изкупуването на облигации и повишаването на основния лихвен процент са отделни въпроси", заяви той в парламента на страната, цитиран от Bloomberg. "Има голяма вероятност основният лихвен процент да бъде повишен в зависимост от данните и информацията за икономиката, инфлацията и финансовите условия."

Една трета от наблюдателите на финансовата институция, анкетирани по-рано този месец от Bloomberg, прогнозираха повишение на лихвения процент през юли, като малка част от тях предвиждаха, че банката ще намали изкупуването на облигации на 14 юни. В случая централните банкери обявиха намерението си да намалят покупките, но заявиха, че подробностите няма да бъдат оповестени до 31 юли, когато ще приключи следващото заседание на Управителния съвет.

На пресконференция след това решение Уеда заяви, че повишение на лихвения процент през юли е възможно в зависимост от данните - коментар, който спомогна за намаляване на натиска върху йената. 

Някои икономисти не бяха убедени в това. Впоследствие редица от тях отложиха очакваното време за повишение или понижиха оценките си за шансовете за това, като поддържаха тезата, че публикуването на подробен план за количествено облекчение и повишение на разходите по заемите едновременно би било необичайно агресивно.

Що се отнася до съкращаването на покупките на облигации, Казуо Уеда не даде особена представа за вероятния мащаб на съкращенията във вторник. Забележката му от миналата седмица, че съкращението ще възлезе на значителна сума, предизвика догадки на пазара на облигации, а гуверньорът не предложи никакви отговори в коментарите си в парламента.     

Наблюдателите на Японската централна банка анализират и забележките на управителя относно лихвените проценти, опитвайки се да разберат дали той наистина иска да намекне за повишение, или просто се опитва да предупреди валутните спекуланти в опит да намали натиска върху йената. Като бивш академик Уеда може да говори и в чисто теоретичен план, убедени са много от анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 18.06.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още