IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щатският бюджет с милиарди за Украйна мина през Конгреса

В полунощ щеше да изтече крайният срок за финансиране на бюджета на САЩ, а без споразумение щеше да се стигне до блокиране на някои дейности 

09:45 | 01.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Временният бюджет на САЩ, който включва милиарди долари за подпомагане на Украйна, беше приет от Конгреса в петък и се отправя към бюрото на президента Джо Байдън. Бюджетът, чийто срок изтича в средата на декември, предвижда военна и икономическа помощ за Украйна в размер на около 12,3 млрд. долара (12,5 млрд. евро), предава DPA. 

Приемането му ще предотврати и поредното т.нар. спиране на работата на правителството, което винаги заплашва САЩ, когато демократите и републиканците не могат да се споразумеят навреме за бюджета. Крайният срок щеше да изтече в полунощ, но сега финансирането е осигурено до 16 декември.

Сенатът представи междинния бюджет в четвъртък, а Камарата на представителите го одобри в петък с мнозинство от 230 срещу 201 гласа.

САЩ ще обявят „незабавна" нова доставка на оръжие за Украйна следващата седмица, заяви междувременно съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан.

Ще има „още едно съобщение за незабавна военна помощ, което ще бъде обявено следващата седмица", каза той пред репортери, като отбеляза, че правителството на САЩ току-що е обещало и по-дългосрочна доставка на оръжия за Украйна. Тя ще представлява 18 нови многоцелеви реактивни системи "HIMARS", които първо трябва да бъдат произведени.

Съществува риск президентът Владимир Путин да прибегне до ядрени оръжия, но няма признаци за „предстояща" употреба, допълни Джейк Съливан.

Съливан подчерта, че Вашингтон общува частно, но „директно с Русия за вида на решителния отговор, който Съединените щати биха имали".

„Смятаме, че в момента разполагаме с капацитет да реагираме на всяка непредвидена ситуация", заяви Съливан, като отбеляза, че в началото на руската инвазия в Украйна са били изпратени множество подкрепления, за да се увеличат базираните в Европа американски сили. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:06 | 01.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още