IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавата ще тегли дълг за 200 млн. лв. с 2,25% годишен лихвен процент

Министерството на финансите отново предлага емисията от държавни ценни книжа с падеж 27 юли 2026 г.

10:30 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Държавата ще изтегли дълг в размер на 200 млн. лв. при 2,25% годишен лихвен процент и с падеж на 27 юли 2026 г., съобщи Българската народна банка (БНБ).

На 10 октомври БНБ ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца от отворен тип с фиксиран лихвен процент от емисия № BG 20 400 16 219/27.01.2016 г. с падеж 27 юли 2026 г. Номиналната стойност на предложеното количество от Министерството на финансите, което отново преотваря емисията, е 200 милиона лева при 2,25% годишен лихвен процент, става ясно от съобщението. аукцион ДЦК 10 октомври аукцион ДЦК 10 октомври

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна.

Съотношението на държавни ценни книжа (ДЦК), предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество.

Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички или да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Участниците в аукциона трябва да имат предвид, че Министерство на финансите ще предлага за продажба допълнителни количества от емисията на аукционен принцип.

Финансовото ведомство си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Investor.bg припомня, че при влошените пазарни условия става все по-трудно да се осигурят оставащите около 1,5 млрд. лв. държавен дълг до края на годината, които са необходими за покриване на падежите и бюджетния дефицит. На последния проведен аукцион в понеделник държавата преотвори същата емисия ДЦК, като на аукциона бяха пласирани облигации за 102,75 млн. лева съвкупна номинална стойност, вместо търсените 200 млн. лева.

Постигнатата среднопретеглена годишна доходност беше в размер на 4,01% – сравнително висока при слаб инвеститорски интерес. Подадените поръчки достигнаха 156 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 0,78.

От финансовото министерство обясниха резултата на проведения аукцион със „силната волатилност на финансовите пазари в Европа и в световен мащаб, продължаващата ясно изразена тенденция за покачване на цената на дълговото финансиране и ограниченията пред неговото осигуряване“.

Вероятно заради тези затруднения Министерството на финансите отменя публикувания в средата на септември емисионен календар, като „ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, имайки предвид пазарното състояние както на вътрешния, така и на международните капиталови пазари, съобразно необходимостта от дългово финансиране“.

Скъпото държавно финансиране не е проблем само за България. Доходността по всички държавни облигации - от тези на САЩ до германските, започна да се повишава още от миналата година, но силното ускорение се случи през последните месеци заради обрата в лихвената политика на големите централни банки за агресивно повишаване на лихвите. Това, очаквано, се отразява и на разходите по дълговете. Допълнителен натиск оказват икономическата несигурност, войната в Украйна, а в случая с България – нестабилната политическа обстановка в страната и неяснотата за това дали новият парламент ще успее да излъчи кабинет.  

Таванът на дълга, предвиден с актуализацията на бюджета от лятото, е 10,3 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:24 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още