IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задълбочава ли фискалната политика регионалните различия?

Поставят ли в риск бюджета финансирането на мерки без дискреция и сивият сектор в безработицата, коментират Григор Сарийски и Косьо Стойчев

15:17 | 30.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Регионите в България са на ръба на оцеляването. Причината за това е начинът, по който се провежда фискалната политика. Винаги трябва да се прави нещо с хоризонт, когато искаме да се получи резултат след 15 години. Този мнение изрази пред Bulgaria ON AIR направи икономистът доц. Григор Сарийски, след като депутатите от ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" гласуваха за удължаване на бюджета за тази година и догодина. Причината е, че служебният кабинет се отказа да внася проект за нов бюджет и остави това на редовния кабинет.

Според доц. Григор Сарийски рисковете в бюджета се крият в големите разходи.

"В проектозакона на мерките в т.нар. малки бюджети имаше член, в който е предвидено, че Министерският съвет може да гласува допълнителни разходи, но там има разпоредба, която се отнася до инвестиционните разходи. Ако парламентът отвори разход за каквото и да е, това е нещо, което може да бъде финансирано. За мен това е рисково. Удължаването на мерките означава, че ще финансираме мерки, в които няма дискреция", предупреди икономистът.

Доц. Косьо Стойчев смята, че "никакви бюджети няма да ни стигат, ако твърдят, че 40% от нацията е в бедност", каквито са последните данни на Евростат. "Държавният бюджет е от най-важните закони. Всички видове случаи, в които се ползва стар бюджет, трябва да се избягва – миналогодишният бюджет е направен на макроикономическа основа, която днес е невалидна", посочи той и настоява за адекватна индексация от натрупаната инфлация.

Икономистът уточни, че в България има най-малко три групи региони, които коренно се различават. „Първият регион е София, след това областните центрове от първи ранг, след това са всички останали – това са три различни Българии, до голяма степен по отношение на доходите и възможностите", обясни Стойчев.

Той обърна внимание на твърдението, че в страната ни има ниско ниво на безработица и търсенето на заети постоянно се увеличава. По думите му това е в противоречие с това, че „имаме ужасно много бедни, които едва свързват двата края“.

Икономистът отбеляза, че все още България запазва много високи нива на сивия сектор на икономиката, особено в заетостта – голям брой хора полагат труд, но имат нерегламентирани доходи, затова са минимално осигурени.

„Благодарение на големия брой външни мигранти, които внасят огромно количество средства всяка година, пари, генерирани от икономическа дейност не на територията на нашата страна, плюс доходите, които се генерират, без да се осигуряват и не са отчетени от НОИ и от НАП, имаме голямо количество циркулиращи средства“, обясни доц. Стойчев и смята, че това е причината да се твърди, че в страната ни работят много повече хора, отколкото в действителност.

По думите на доц. Стойчев броят на хората, които реално търсят работа, не е много голям и проблемът с бедността е хроничното натрупване на големи групи хора, които нямат материален интерес да започнат да се осигуряват на по-големи суми и статистиката да се нормализира.

Защо в някои общини липсват инвестиции дори след като им се предлагат готови проекти? Защо институциите не се занимават с проблемите на хората извън „жълтите павета“? Има ли реформа за децентрализацията на общините? Какво е поведението на депутатите и защо не искат да поставят дългосрочни цели? Ще успее ли Планът за възстановяване и устойчивост да подпомогне бизнеса? Ще продължи ли кризисният период на икономиката и догодина?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още