IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отказа да задължи правителството да внася нов бюджет за 2023 г.

Депутатите отхвърлиха декларацията на "Продължаваме промяната" за внасяне на нов бюджет

15:02 | 30.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Народните представители отхвърлиха декларацията на "Продължаваме промяната", в която се настояваше служебният кабинет да внесе нов бюджет за 2023 г., предава БТА.

С 86 гласа "за", 127 "против" и един "въздържал се" парламентът отхвърли предложената декларация. "Продължаваме промяната" получиха подкрепата единствено на "БСП за България" и "Демократична България".  

По време на дебатите, които продължиха почти през целия пленарен ден, депутатите си размениха множество аргументи "за" и "против" внасяне на нов бюджет от служебното правителство.

В документа от формацията на Кирил Петков настояват Министерският съвет да изпълни задълженията си, произтичащи от Закона за публичните финанси, и да внесе в Народното събрание одобрен законопроект за държавния бюджет на България за 2023 г., както и актуализирана средносрочна бюджетна прогноза, прието становище на Министерския съвет по проекта на бюджета на съдебната власт и програмните формати на бюджети на първостепенните разпоредители с бюджет по държавния бюджет, които съответстват на параметрите на законопроекта за държавния бюджет и на актуализираната средносрочна бюджетна прогноза.

В декларацията се настоява още служебното правителство да изпълни задълженията си, произтичащи от Кодекса за социалното осигуряване и от Закона за здравното осигуряване, и да внесе в Народното събрание законопроекти за бюджетите на ДОО и НЗОК за 2023 г.

В документа се предвиждаше да бъде записано, че парламентът настоява Министерският съвет да изпълни тези свои задължения незабавно, доколкото законово предвиденият за това срок (31 октомври 2022 г.) вече е изтекъл.

Проектът на "Продължаваме промяната" беше подкрепен от "БСП за България". От двете политически сили коментираха, че без бюджет държавата остава на автопилот и се замразяват доходи и социални плащания.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че от партията няма да подкрепят декларацията. По думите му твърденията, че държавата се оставя на автопилот и без бюджет, не са верни, защото вчера е прието удължаване на бюджета за 2022 г.

Карадайъ посочи, че през удължителния закон могат да се правят размествания на разходите за сметка на други пера, но в рамките на тези приходи. Той коментира, че трябва да водят и дебат още колко дългове може да си позволи държавата, кой и как ще ги плаща, дали ще се вдигат данъците и осигурителните вноски.

Кирил Ананиев от ГЕРБ посочи, че предложението на „Продължаваме промяната“ за дефицит от 3% няма как да се осъществи, защото в ситуацията, в която се намираме няма как с вкарване на нови разходи за 2023 г. да се получи дефицит от 3%. "Нека да бъдем реалисти, а не популисти", каза той и призова да не се възлага на служебното правителство да внася бюджет, в който трябва да има рестриктивни действия, невъзможност да се изпълняват програмните програми на министерствата и да се създава хаос в държавата. 

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев обясни, че предложението им за дефицит от 3% е породено от двата проекта за бюджет на служебното правителство, в които са записани съответно 3% и 6% дефицит. "Искаме най-отговорно да се внесе проектът с 3% дефицит", подчерта той и добави, че след това ще може експертно да се разгледат всички предложения за постигане на тази стойност, предава БГНЕС.

Кирил Ананиев от ГЕРБ отговори, че няма детайлно разработен бюджет с 3% дефицит. "Този бюджет не е разработен с класическия смисъл на разработване на бюджет", обясни той. Ананиев поясни, че категорично не приема да се прави бюджет, базиран на сгрешена макроикономическа прогноза.

Асен Василев репликира, че това, което ГЕРБ са предлагали в последните години, е "една стабилна бедност".

Димо Дренчев от „Възраждане“ заяви, че не е работа на служебното правителство да прокарва политики, а бюджетът е именно това.  

Припомняме, че вчера, след близо пет часа дебати, парламентът вече одобри на първо четене предложението на служебния кабинет за удължаване на държавния бюджет за 2022 година. Това стана със 127 гласа "за", 2 "против" и 90 "въздържал се".

Удължаването на действащия бюджет подкрепиха от ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Български възход". Против бяха двама от "Продължаваме промяната", а останалите 50 депутати от формацията гласуваха с "въздържал се". Въздържаха се също от "Демократична България", "Възраждане" и един от левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още