IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на финансите очаква дефицит от 610 млн. лв. към края на ноември

Фискалният резерв към края на октомври е 12,9 млрд. лв.

20:45 | 30.11.22 г.
Снимка: Владислава Григорова, БГНЕС
Снимка: Владислава Григорова, БГНЕС

Бюджетен дефицит от 981,4 млн. лв. отчита Министерството на финансите през октомври. За ноември министерството очаква дефицитът да намалее до 610 млн. лв. и да достигне около 605 млн. лв. от началото на годината спрямо излишък от 4,8 млн. лв. към края на октомври, съобщават от ведомството.

През октомври се отчита ръст на социалните разходи, включително и поради втората стъпка от одобреното през лятото преизчисляване на пенсиите, капиталовите разходи, разходите за издръжка и други.

Приходите, помощите и даренията по КФП към октомври 2022 г. са в размер на 50,2 млрд. лв., като нарастват с 8,1 млрд. лв. (19,2 %) спрямо отчетените към октомври 2021 г. Данъчните и осигурителните приходи по КФП нарастват номинално спрямо същия период на предходната година с 4,6 млрд. лв., а неданъчните приходи - с близо 3,5 млрд. лв., а постъпленията в частта на помощите и даренията, основно грантове по програмите и фондовете на ЕС, са близки до отчетените за същия период на предходната година.

Общата сума на данъчните постъпления по КФП, включително приходите от осигурителни вноски, възлиза на 37,7 млрд. лв. Постъпленията от данъци и осигурителни вноски формират 75,1 % от общите постъпления по КФП за периода.

Разходите по КФП, включително вноската на България в бюджета на ЕС, към октомври възлизат на 50,2 млрд. лв. не са нараснали спрямо 41,4 млрд. лева през октомври миналата година.

Спрямо октомври 2021 г. разходите по КФП нарастват номинално с 21,3% или 8,8 млрд. лв., което се дължи основно на по-високите разходите по националния бюджет. Разходите нарастват основно заради програмите за изплащане на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия поради високите цени на електричеството. При социалните и здравноосигурителните разходи също се отчита ръст от 2,2 млрд. лв., или 12,4%, главно в частта на разходите за пенсии - 1,7 млрд. лв., или 15,1%.

Съществено нарастват и разходите за издръжка, с 1,1 млрд. лв., или 27,1% спрямо предходната година, като основен принос за това имат разплатените задължения от предходни години към пътно-строителните и поддържащите фирми по договори за текущ ремонт и поддръжка. Капиталовите разходи, разходите за персонал и разходите за лихви също отчитат номинален ръст спрямо тези към октомври 2021 г., съответно с 27,2%, 9,7% и 4,9%.

Нелихвените разходи към октомври 2022 г. са в размер на 48,2 млрд. лв., а капиталовите разходи възлизат на 3,2 млрд. лв. Предоставените текущи и капиталови трансфери за чужбина са в размер на 29,2 млн. лева, а лихвените плащания възлизат на 591,2 млн. лв.

Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена  към 31 октомври 2022 г. от централния бюджет, възлиза на 1,3 млрд. лв.

Към края на октомври фискалният резерв достига 12,9 млрд. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още