IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отразяват ли се неяснотите в Бюджет 2023 на субсидиите на общините?

Защо местната власт е на ръба на оцеляването и пак настоява за финансова децентрализация, коментират кметове

18:14 | 01.12.22 г.
Автор - снимка
Редактор

В последните три години местните власти доказаха, че ще се справят с всичко, но пред нас стоят наистина сериозни трудности. Много сериозен проблем за нас е, че не можем да планираме ясно бюджета си. Най-сериозният проблем е как ще планираме инвестиционните си програми, без да знаем колко ще получим от държавата под формата на капиталова субсидия. Това мнение изрази в Bulgaria ON AIR зам.-председателят на Националното сдружение на общините Донка Михайлова, след като стана ясно, че липсата на нов държавен бюджет ще засегне и общините.

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов обърна внимание на друг проблем. „Държавата третира общините като промишлен потребител на ток, а ние сме изпълнители само на социални услуги и функции", коментира той и потвърди, че голяма част от общините са преминали към режим на тока, което създава предпоставки за увеличаване на престъпността, както и проблеми по пътищата и пътно-транспортни произшествия.

Георги Илиев, кмет на столичния район "Слатина", заяви, че местната власт не може да произвежда собствени политики, защото не разполага със собствен бюджет. „Ние задължително ще се справим, въпросът е на каква цена и как държавата гледа на тези социални дейности, които общините представят – като промишленост или социална дейност", риторично запита той. По думите му не може да се разчита на Столична община при разпределението на средствата, при условие че в столичния район не остават пари от местни данъци и такси.

Симеонов смята, че най-бързите и адекватни мерки са две – преминаване на тока от промишлен в битов за общините и финансова децентрализация, която се очертава като най-същественият проблем на общините.

"Настоящата политическа криза е поредното доказателство за това, че финансовата децентрализация е генералното решение на въпроса. Ако ние имахме възможност да генерираме част от доходния данък на гражданите и част от данък печалба, нямаше да бъдем зависими от държавния бюджет и съвсем спокойно и безпрепятствено щяхме да минем през тежката криза. Сега за нас важният въпрос е да осигурим условия за нормално осъществяване на дейността до приемането на бюджета", коментира още Михайлова.

Според Симеонов всичко, което може да промени средата, е финансовата децентрализация, защото тогава ще знаят на какви пари разчитат и по този начин ще могат да правят политики и за демография.

"Община Руженци е с най-голямата безработица в България в последните години. Когато хората са безработни, не плащат данъци и ползват по-малко услуги, което води до по-малки приходи. С отлагането и приемането на бюджет много се затрудни работата на общинската администрация“, обясни кметът на Руженци Александър Александров.

Кметовете се надяват политическата криза да премине, за да постигат резултатите, които гражданите очакват от тях.

Ще изпълнят ли общините заложените проекти в образованието? Какво предлагат от НСОРБ и на какво разчитат от Националния план за възстановяване и развитие?

Отговорът на тези и други въпроси ще получите, ако гледате видеото с цялата дискусия в сайта на Bulgaria ON AIR.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:14 | 01.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още