IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП е събрала с 10% повече приходи през 2022 г.

Събраната сума от задължителни осигурителни вноски е над 13 млрд. лв., което е с 14% повече от 2021 г.

12:31 | 27.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

С 10% повече са приходите, събрани от Националната агенция за приходите (НАП) за централния бюджет през 2022 г. спрямо 2021 г.

"Годината беше трудна, но с положителни резултати", казва в интервю за БТА изпълнителният директор на НАП Борис Михайлов.

По думите му събраните приходи от агенцията за централния бюджет са в размер на над 18 млрд. лева, което е увеличение с 10% спрямо предходната година. Събраната сума от задължителни осигурителни вноски е над 13 млрд. лева, което е с почти 14% повече спрямо 2021 г.

Михайлов посочва също, че отпуснатите средства от бюджета за антикризисната отстъпка от 25 стотинки на литър гориво, която бензиностанциите правеха, са в размер на 188 млн. лв. НАП възстановява средствата на бензиностанциите за предоставената компенсация, като до момента е изплатена компенсация на 581 фирми за крайно разпространение на горива.

През 2022 г. НАП постави акцент върху отговорния хазарт с цел да ограничи хазартната зависимост, казва още директорът на агенцията. В сайта на НАП са публикувани препоръки към хазартните оператори, съвети за родителите и препоръки за разумно залагане.

След двегодишно прекъсване в края на годината агенцията поднови поддържането на непубличен регистър на уязвимите лица, които смятат, че имат или биха могли да развият хазартна зависимост, като до 25 януари 2023 г. в него доброволно са се вписали над 370 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 27.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още