IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Каримански: Голяма част от спекулативното увеличаване на цените поддържа темпа на инфлация

Икономиката ще се забави, трябва да намалим разходите, съветва финансистът

21:19 | 30.01.23 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Голяма част от спекулативното увеличаване на цените влияе за поддържане на темпа на инфлация, който имаме в момента. Това каза пред БНР Любомир Каримански, съветник на служебния финансов министър Росица Велкова.

Финансистът посочи, че е важно изпълнителна и законодателна власт „да си подадат ръце“ при решаването на всички проблеми, свързани със спекулата в България.

„Окончателното решение дали България ще влезе в еврозоната ще бъде взето в края на юли. Защо цените да не бъдат и в лева, и в евро преди това. Нали искаме да подготвим българския гражданин за това, което ще бъде направено в магазинната мрежа. Затова предлагам да се избърза, ако трябва да бъде с определена мрежа от магазини, които да са опитно поле. За да може гражданите да свикнат“, коментира Каримански. Той е убеден, че това би могло да предотврати и спекулата при определяне на цените.

Каримански напомни, че сега много от цените на жилища и автомобили се представят в евро и смята, може да се избърза с девет месеца и да се пробва в търговските вериги с обявяване на цените в националната и европейската валута.

"На противниците, които искат да саботират процеса по влизане в еврозоната, бих отговорил по следния начин – ако не влезем еврозоната, ако процесът се забави, не съм сигурен, че този съществуващ валутен борд може да издържи още десетилетия по същия начин, по който досега. Тогава притесненията на българите ще се увеличат многократно", е мнението на финансиста.

Що се отнася до искането за референдум за еврото той смята, че това може да стане след като се проведе информационна кампания. Финансистът се надява изпълнителна и законодателна власт заедно да действат против спекулацията на цените като променят правната уредба на Комисията за защита на потребителите и Комисията за защита на конкуренцията, за да се засили контролът.

Относно бюджета за тази година, според него, ако не се сформира кабинет до края на април, е необходимо да бъде внесенпроект на бюджет от служебно правителство, като в него трябва да има базови статии, без да се задават политики.

Каримански увери, че няма проблем с осигуряването на пари за пенсии до края на тази година. Той е на мнение, че нарастването на минималната работна заплата върви успоредно с темпа на инфлация през миналата година и няма нужда от нормативно определена заплата, която „не отговаря на икономическия ръст и инвестициите, да се затормозяват работодателите“. Финансистът очаква, че те няма да са в състояние да ги плащат, ще трябва да съкращават работници и може да има преструктуриране и дори затваряне на сектори.

По думите му икономиката през 2023 година ще се забави с процент – между 0,5% и 1,9%, което е много широк диапазон. Според него това означава, че трябва „да намалим разходите, от които можем да се лишим“ и те не са структуроопределящи, да си даваме сметка, че икономиката не е във възходящ тренд.

.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 30.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 6
andy
преди 1 година
А от няколко дена по големите медии се тиражира, че референдумите били НЕдемократична форма на управление и водели към диктатура. Не знаех, че Швейцария е тоталитарната държава в света, защото там за почти всички по-важни въпроси се правят референдуми. А в демократична България има, до колкото си спомням, 1 референдум за последните 33 години. Всичко става под диктата на ЕС и САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Стимулираните политици и "икономисти" ще направят всичко за да изпълнят заповедите на стимулаторите си. От всяване на страх и паника у хората, до счупването на валутния борд, само и само да оправдаят въвеждането на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
На противниците, които искат да саботират процеса по влизане в еврозоната, бих отговорил по следния начин ако не влезем еврозоната, ако процесът се забави, не съм сигурен, че този съществуващ валутен борд може да издържи още десетилетия по същия начин, по който досега. Тогава притесненията на българите ще се увеличат многократно", е мнението на финансиста.НЯМА ЛИ ПОЛИЦИЯ ДА ГО АРЕСТУВА ЗА ЗАПЛАХИ КЪМ ФИНАНСИТЕ И СТАБИЛНОСТТА НА ДЪРЖАВАТА ТОЗИ Б...К ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
От все повече места излиза информация че политичееската класа нарочно упражнява натиск върху банките да държат лихвите ниски за да може политиците да не изпитат народния гняв .ВЪПРОСА Е КАКВИ СА ТЕЗИ БАНКИ И КАКВИ СА ТЕЗИ ПОЛИТИЦИ ,КАКВА ДЪРЖАВА Е БЪЛГАРИЯ ?Другото важно нещо е ,какво ще стане след като така или иначе до месец два бента ЩЕ СЕ СКЪСА и напрежението от тази мизерия ,ще се излее върхи всички взели кредити или искащи да вземат нови?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Tова са е-мейл адресите на Българската народна банка ,като единия е на управителя Димитър Радев,governor***bnbank.org и Press_Office***bnbank.org.На тези адреси всеки буден гражданин ,подчертавам буден може да зададе въпрос на БНБ ,ЗАЩО ПРИ БЛИЗО 20% ИНФЛАЦИЯ ТЪРГОВСКИТЕ БАНКИ НЕ ПИПАТ ЛИХВИТЕ СЛЕД КАТО В ЦЯЛ СВЯТ ОТ 6 МЕСЕЦА ВСИЧКИ БАНКИ ГИ ВДИГАТ ?Вдигането на лихвите като цяло води до охлаждане на икономиката ,но само в България БНБ удобно СПИ и не прави нищо по този въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още