IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: България да поиска преразглеждане на прага за 3% дефицит

Неговото увеличение не води до нарушаване на дългосрочната фискална перспектива пред страната, смятат от синдиката

14:49 | 27.03.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България трябва да поиска преразглеждане на критерия за 3% бюджетен дефицит, смятат от Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). Според Маастрихтските критерии, за да бъде приета страна членка в еврозоната, бюджетният дефицит на държавата не бива да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), а общият размер на държавния дълг - да е над 60% от БВП.

Ако една или няколко години по изключение не се спази 3-процентният дефицит, това само по себе си не води до нарушаване на дългосрочната фискална перспектива пред страната ни, се посочва в позиция на Конфедерацията на независимите синдикати в България, представена по време на пресконференция, предава БТА.

Не предлагаме "да се развърже кесията", но не трябва и да сме "по-големи католици от папата", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той подчерта, че България съумява да спази и изискването за 60% дълг от брутния вътрешен продукт (БВП).

В средата на март Съветът по икономически и финансови въпроси на Европейския съюз за първи път разгледа идеята за промяна на Маастрихтските фискални правила и се чуха мнения как да изглежда евентуалната промяна за Пакта за стабилност и растеж, отбеляза Димитров. Той призова държавата също да изрази позиция за възможността за фискална свобода на страните, които са били достатъчно дисциплинирани по отношение на фискалното управление на бюджетите.

България е сред отличните в ЕС, подчерта в тази връзка и Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на конфедерацията.

От синдиката анонсираха и исканията си към Бюджет 2023.

КНСБ настоява за минимална заплата от 850 лв. и 10% увеличение на заплатите в бюджетния сектор от 1 юли. От синдиката изчисляват, че натрупаната инфлация за последните две години е над 28%. Затова искат още в бюджета за тази година, който трябва да бъде приет, да бъдат заделени 248 млн. лв. за компенсиране на инфлацията в министерствата.

От синдиката изчисляват, че са необходими 524 млн. лв. за поддържане на средната заплата на педагозите на заложените в Колективния тлудов договор 125% от средното за страната възнаграждение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 1 година
Ако има читав политик, тия ще бъдат закрити на момента! ... уж трябва да пазят бачкера, а те яко лобират за гоелмия бизнес и за безработните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още