IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Републиканците подготвят законопроект за тавана на дълга на САЩ и ограничаване на разходите

Демократите се противопоставят на идеите

23:15 | 30.03.23 г.
Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Снимка: Bloomberg LP
Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти. Снимка: Bloomberg LP

Републиканците в Камарата на представителите финализират законопроект, който комбинира увеличаване на тавана на дълга на САЩ със съкращения на разходите, енергийна дерегулация и други приоритети на Републиканската партия.

Това съобщава председателят на Камарата на представителите в САЩ Кевин Маккарти, цитиран от Bloomberg.

Републиканците имат малко мнозинство в Камарата на представителите, но законопроектът се противопоставя на демократите, които контролират Сената, затова няма да е лесно да бъде прокаран.

Маккарти в тази връзка коментира, че партията му се подготвя да приеме законопроекта, ако президентът Джо Байдън откаже да преговаря.

Демократите обещаха да се противопоставят на текстовете.

Таванът на дълга на САЩ трябва да бъде повишен през лятото, за да се избегне неизпълнение на задълженията на страната. Байдън и Маккарти се срещнаха за последен път на 1 февруари, за да обсъдят тавана на дълга, и оттогава спорят по въпроса.

Байдън междувременно изготви предложение за бюджет от 7 трлн. долара, което увеличава данъците за фискалната 2024 г., а Републиканската партия забави публикуването на техния цялостен план.

Маккарти изпрати на Байдън писмо тази седмица, в което очертава искания за увеличаване на тавана на дълга, което включва намаляване на вътрешните разходи до нивата отпреди пандемията, възстановяване на неизразходваните средства за Covid-19, налагане на по-строги изисквания за обезщетенията за бедни и облекчаване на регулациите за енергийните проекти.

Маккарти каза в четвъртък, че законопроектът за увеличаване на дълга, върху който работи Републиканската партия, ще се основава на идеите в писмото.

Все още не е ясно колко ще бъде увеличен лимитът на дълга, но Републиканската партия обсъжда краткосрочен законопроект, за да предотврати неизпълнение до септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:16 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още