IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство очаква бюджетен дефицит от 1,2 млрд. лева към края на май

Размерът на фискалния резерв към края на април е 11,95 млрд. лева, става ясно от съобщение на ведомството

20:52 | 31.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) към края на май ще бъде отрицателно в размер на 1,2 млрд. лева, или 0,6% от очаквания брутен вътрешен продукт (БВП), сочат предварителните разчети на Министерството на финансите.

В периода януари - май 2022 година беше отчетен излишък в размер на 0,6 млрд. лева, което означава, че на годишна база бюджетното салдо за периода се влошава с около 1,8 млрд. лева, отбелязват от ведомството. Причината за това е, че темпът на ръст на разходите (17%), надвишава този на приходите (9%).

Към края на април дефицитът в държавния бюджет възлизаше на 1,09 млрд. лева, показват още данните.

Приходите в бюджета към края на май се очаква да достигнат 24,8 млрд. лева, което е с 2 млрд. лева повече спрямо същия период на 2022 година. Това представлява ръст от 8,6 на сто. Повишението се дължи основно на данъчните приходи, които са с 2,04 млрд. лева повече спрямо миналата година, но средствата от ЕС намаляват с 0,18 млрд. лева.

За сравнение към края на април приходите достигаха 19,8 млрд. лева. От тях малко над 16 млрд. лева са данъчните постъпления, от които 7,09 млрд. лева са само от косвените данъци. Приходите във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" са в размер на почти 1,4 млрд. лева. Тези средства се ползват за компенсиране на разходите за компенсациите, свързани с енергийната криза.

Приходите от социални и здравни осгигуровки са в размер на 4,88 млрд. лева, което означава ръст от почти 18% спрямо същия период на миналата година.

Разходите към края на май са в размер на 26 млрд. лева, а вноската в бюджета на ЕС към 31 май е в размер на 0,7 млрд. лева, показват още прогнозните данни на финансовото министерство.

През април разходите в бюджета бяха 20,9 млрд. лева, като има ръст от почти 24% спрямо същия период на 2022 година. Най-съществено се увеличават разходите за пенсии (с 1,35 млрд. лева) и за персонал (със 774 млн. лева). Причината за увеличаването на разходите са промените в пенсионната сфера и изплащаните коменсации за електроенергия, обясняват от Министерството на финансите.

Размерът на фискалния резерв към края на април е 11,95 млрд. лева - 10,78 млрд. лева под формата на депозити в БНБ и банки и 1,17 млрд. лева вземания от фондовете на Европейския съюз за сертифицирани разходи, аванси и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още