IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ганев: Целта за дефицита е постижима с пълно отчисление на печалбата на държавните предприятия

Новият бюджет ще бъде значително по-информиран, тъй като половината данни за годината вече са постъпили, изтъква депутатът от ПП-ДБ

15:15 | 04.06.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Целта за постигане на 3% бюджетен дефицит е постижима като вече има съгласие между „Продължаваме промяната"-"Демократична България“ (ПП-ДБ) и ГЕРБ-СДС, заяви в ефира на NOVA депутатът от ПП-ДБ Георги Ганев. Според него поне половината от тези един милиард и половина лева, което остават над целта, могат да се компенсират като се извършат отчисления на 100% от печалбата на държавните предприятия.

Ганев се позова на анализ на служителите на Фискалния съвет, които отбелязват, че има малка вероятност да се стигне до годишен дефицит от 12 млрд. лв. „По-скоро те виждат 7 млрд. лв. Три процента са 5,5 млрд. лв. За тези допълнителни милиард и половина, примерно, една от мерките е целият дивидент от държавните предприятия да бъде взет като приход. Това са около 850 млн. лв. Само с това решение изминахме половината път до 3-те процента“, изтъкна депутатът, добавяйки: „Подозирам, че няма да бъде много трудно да се измине и останалата половина“.

Той подчерта, че този бюджет ще бъде значително по-информиран, тъй като половината данни за годината вече са постъпили. „Ще видим как вървят приходите, как вървят разходите, къде може да се намалят разходите, които са предвидени във внесения вече бюджет и къде може да се очакват приходи. Със сигурност ще стигнем до 3-те процента“, категоричен е Ганев.

Той не очаква сериозен проблем по темата, като предвижда и участието на ДПС в дискусията.

„Със сигурност накрая ще бъде избран вариант, който да работи“, изтъкна още Ганев.

Ганев коментира и процедурата по удължаване на държавния бюджет след 10 юни, когато изтича срокът. Според него тази процедура е малко по-сложна от това, което е заложено в Законът за публичните финанси, „защото са предвидени едни различия в разходите между предходната и настоящата година“.

„Понеже имаше увеличения на социалните плащания, имаше определени програми, които продължиха, се наложи това удължаване“, припомня още той.

Ганев подчерта два варианта, които стоят пред политиците. Първият е „просто да се вземе решението по чл. 87 от Закона за публичните финанси, че се удължава срока, по който държавата може да извършва тези разплащания въз основа на миналогодишния бюджет“.

„От друга страна трябва да се удължи закона по някои разпоредби, за да може и тези допълнителни програми да продължат“, обясни Ганев, добавяйки: „Не виждам голям проблем да не успеем до 10 юни и най-вероятно това ще се случи“.

Според него обаче по-интересно е какво ще се случи със Закона за държавния бюджет на България за 2023 г. Ганев изтъкна, че идва време фокусът да падне и върху бюджета на 2024 г. Срокът за неговото внасяне за обсъждане в Народното събрание по закон е края на октомври, което означава, че той трябва да е в доста напреднала фаза на подготовка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 04.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
evlogi
преди 10 месеца
Хитро..Ми да го правят тогава направо в края на годината,че ще са постъпили вече почти всички данни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
danchomentata
преди 10 месеца
Конституционните мнозинства да немат импиичмънти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Не виждам голям проблем да не успеем до 10 юни и най-вероятно това ще се случи. https://btvnovinite.bg/bulgaria/iztrebitelite-f-16-kiril-petkov-podkrepi-kupuvaneto-na-samoletite-asen-vasilev-e-protiv.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Разказът за България не би бил пълен без маслодайната роза https://***.bgonair.bg/a/2-bulgaria/308096-radev-v-kazanlak-razkazat-za-balgariya-ne-bi-bil-palen-bez-maslodaynata-roza
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още