IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хакерските атаки в криптосектора струват все по-скъпо на потърпевшите

Монети за около 1,9 млрд. евро са били откраднати в хакерски атаки от началото на годината до юли - с 58% повече спрямо същия период на 2021 г.

13:48 | 17.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Стойността на средствата, изгубени заради криптохакерски атаки, се е увеличила тази година, като протоколите на децентрализираните финанси се оказват все по-лесна мишена, става ясно от доклад на аналитичната компания Chainalysis, цитиран от Bloomberg.

Монети за около 1,9 млрд. евро са били откраднати в хакерски атаки от началото на годината до юли – с 58% повече спрямо същия период на 2021 г.

„Тази тенденция не изглежда да се обърне скоро“, пише в доклада, който дава за пример ударите за 190 млн. долара срещу Nomad и за 5 млн. долара срещу няколко портфейла на солана само през първите седмици на август.

Протоколите на децентрализираните финанси (DeFi), особено т.нар. мостове, прехвърлящи токени между различни блокчейни, се оказват едни от най-слабите звена в екосистемата на криптовалутите след няколко големи хакерски удара тази година. И тъй като подобни протоколи разчитат на отворен код, престъпниците могат с лекота да откриват бъгове или други уязвими места, допълват от Chainalysis.

„Възможно е подбудите на протоколите за достигане до пазара и растеж бързо да са довели до пропуски в прилагането на най-добрите практики в сферата на сигурността“, се казва още в текста.

Криминалната криптоактивност изглежда е по-устойчива – отколкото по-широкия дигитален пазар, на срива на цените в сектора. Броят на трансакциите, които Chainalysis определя като незаконни, е намалял с 15% до юли спрямо година рано, докато законните трансакции са се свили с двоен на този темп, става ясно още от данните.

Мостът Ronin, използван от играта Axie Infinity, загуби около 600 млн. долара при хакерска атака през март, а 100 млн. долара бяха източени от моста Horizon през юни.

DeFi протоколите също станаха честа цел на хакерски групи с държавна подкрепа. Свързани със Северна Корея групи са откраднали приблизително криптовалути на стойност 1 млрд. долара от DeFi протоколи от началото на годината, изчисляват от Chainalysis.

И макар хакерите да остават основна заплаха, от компанията отбелязват, че незаконната дейност в други части на криптосектора отбелязват значителен спад. Свързаните с криптовалути измами са присвоили 1,6 млрд. долара от началото на 2022 г., което обаче е с 65% по-малко от година по-рано, показва докладът. Приходите от т. нар. пазари в тъмната мрежа са намалели с 43% тази година, което се дължи основно на удара срещу борсата Hydra през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още