IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внезапен спад на криптопазара тласна цената на биткойна под 22 хил. долара

Етерът и други дигитални монети също поевтиняха

22:41 | 19.08.22 г.
Биткойнът е далеч от най-ниското си ниво за годината от 17 хил. долара, достигнато през юни. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg
Биткойнът е далеч от най-ниското си ниво за годината от 17 хил. долара, достигнато през юни. Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Цената на биткойна спадна в петък до най-ниското си ниво от над три седмици и е под прага от 22 хил. долара на фона на внезапни разпродажби на криптовалути в началото на търговията в Европа, предава CNBC.

Биткойнът поевтиня от 22 738 долара до под 21 352,13 долара, сочат данни на CoinDesk. Сутринта криптовалутата се колебаеше между 21 500 долара и 22 хил. долара.

Това се случва малко след като най-голямата дигитална валута в света премина нивото от 25 хил. долара за първи път от юни след ръста на основните щатски индекси.

Цената на етера спадна от 1808 долара на 1728 долара, след което постигна скромно възстановяване. Последва ново понижение до 1695,90 долара в следобедната търговия в Европа.

Конкретната причина за спада, при който поевтиняха също Binance Coin, Cardano и Solana, за момента не е ясна.

„Няма признаци за бърз срив, тъй като активите не се възстановиха рязко веднага, а потънаха още по-надолу в следващите часове“, коментира Сузана Стрийтър, старши инвестиционен и пазарен анализатор в Hargreaves Lansdown. „Това вероятно е резултат от голяма сделка за продажба в отсъствието на други външни фактори“, допълва тя.

Според Стрийтър Cardano е открила спадовете, последвана от биткойн и етер, а после и от по-малки монети като доуджкойн.

„Новата студена вълна връхлита заради опасенията, че пазарът се насочва към криптозима. Макар че на ниво от 21 800 долара биткойн все още е далеч от дъното си от 19 хил. долара през юни, волатилността отново разтърсва пазара“, отбелязва Стрийтър.

Дигиталните монети може да следват спада при акциите.

„Американските пазари следват низходяща линия след публикуването на юлските протоколи от заседанието на Фед, ключовият извод от които е, че централната банка вероятно няма да приключи с повишаването на лихвите, докато инфлацията не бъде напълно овладяна, без указания за бъдещо вдигане на лихвите“, коментира Саймън Питърс, анализатор на криптопазара в компанията eToro.

„Заради силната връзка между американските акции и криптовалутите в последните месеци предполагам, че спадовете са проникнали на криптопазарите и затова виждаме разпродажбите. Тенденцията вероятно е била задълбочена и от ликвидирането на дълги позиции по вечни фючърси върху биткойна“, допълва той.

 Позовавайки се на данни на Coinglass, Питърс заяви, че петък е бил най-големият ден за ликвидация на дълги позиции върху фючърси от 18 юни, когато биткойнът достигна най-ниското си ниво за годината от 17 хил. долара.

Биткойн и етер завършиха четвъртък на червена територия, но цената на етера нарасна с над 100% от средата на юни, тъй като инвеститорите се подготвят за огромна актуализация на мрежата етериум.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още