IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как криптосекторите се справят с цунамито на долара

По-високата инфлация, растящите лихви и силният долар оказват низходящ натиск върху всички дигитални активи, но не поравно

16:23 | 30.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Конвенционалната мъдрост гласи, че ако доларът е силен, то тогава активи като криптовалутите поевтиняват. Но така ли е?

Миналата седмица Федералният резерв направи точно това, което повечето хора очакваха – увеличи основния лихвен процен със 75 базисни пункта за трети пореден път. От месеци потребителските цени в САЩ растат с темп, невиждан от началото на 80-те години, така че надеждата е увеличаването на разходите по вземания да направи парите малко по-скъпи и така да се охлади разгорещената икономика, пише Лорънс Люитин за CoinDesk.

По-високите лихвени проценти разпалват търсенето за долари. Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, сега се намира на 20-годишен връх, след като прибави около 20% през последната година. В същото време биткойнът поевтиня с около 58%.

„Силата на долара е едностранна и мощна енергия“, коментира Марк Конърс от 3IQ за CoinDesk. „Терминът „цунами“ се използва много, но той наистина точно представя какво се случва в период на поскъпване на долара. Това просто отдръпва другите активи от валутите“, коментира той.

Въпреки всичко си заслужава да отбележим, че човек не трябва да се притеснява твърде много за това. Все пак криптовалутите все още се намират в своите възникващи етапи спрямо други класове активи. Те имат свои собствени съображения и цените се движат по причини, които не са само силата на долара.

Така например цената на биткойна достигна абсолютен връх през ноември 2021 г., разменяйки се за близо 69 хил. долара, което е повече от четири пъти цената му година по-рано. По време на този времеви период доларовият индекс се придвижи приблизително от 92,7 пункта до 95 пункта.

В допълнение цените често изглежда се движат в съответствие с пазарното настроение към риска. А криптовалутите все още до голяма степен са рискови.

И въпреки казаното криптовалутите се държат като конвенционални активи, особено през последните седмици.

Когато статистиката публикува данни за августовския индекс на потребителските цени на 13 септември, показвайки 8,3% увеличение на годишна основа (30 базисни пункта над очакваното), фондовият пазар понесе удар. Индексът S&P 500 например се сви с 6,2% през седмицата след съобщението.

Моделите на криптопазара

Ако задълбаем малко в сектора, ще видим, че някои се справят по-добре от други. Акциите на компании от финансовия сектор, например, загубиха 5% (банките предпочитат по-високите лихви в дългосрочен план, тъй като това е от полза за балансите им). Книжата в сектора на недвижимите имоти, от друга страна, отчетоха спад от 9,8% - по-високите лихви правят по-трудно справянето с ипотеките и повишават коефициента на капитализация за жилищните сгради.

Като цяло криптовалутите се представиха много по-зле от акциите през седмицата след публикуването на данните за индекса на потребителските цени. Измерителят CoinDesk Market Index, базиран на капитализацията индекс от 148 монети, се сви с 13,5% през тези седем дена. Но и тук наблюдаваме вариации. Индексът CoinDesk Smart Contract Platform Index – който включва, етер, кардано и солана, се сви с 19,8%. Значителна част от този спад бе заради поевтиняването на етера след т. нар. сливане, а не толкова заради общите пазарни условия.

В същото време индексът CoinDesk Culture & Entertainment Index – пълен с монети, свързани с NFT и метавселената като APE, MANA и SAND, се понижи „само“ с 6,9%, което е по-добро представяне от четири сектора на ценни книжа.

„По-високата инфлация, растящите лихви и силният долар, да, оказват низходящ натиск върху всички дигитални активи, но не поравно“, коментира Джоди Гунцберг, управляващ директор на CoinDesk Indices. Монетите в индекса CoinDesk Culture & Entertainment не бяха така тежко ударени, колкото други, защото „те не са толкова икономически чувствителни, колкото DeFi или валутите, или платформите за умни договори, които са много по-тясно свързани с финансовите пазари“.

За трейдърите разглеждането на криптовалутите по отношение на сегменти, наред с други неща, представлява един по-изтънчен начин за търговия в среда на растящи лихви.

„Можете да създадете стратегии за дълги/къси позиции или можете да създадете стратегии, които натежават на сектори като култура и забавления или дори на пазара на дигитализация“, посочва Гунцберг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 30.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още