IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Убежище от инфлацията ли е биткойнът? Инвеститорите още не са сигурни

Ако ралито на фондовия пазар успее да преодолее страховете за твърдо приземяване, това ще осигури добър фон за криптовалутите, коментира анализатор

19:59 | 29.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Биткойнът се върна на равнището от над 19 хил. долара в сряда, докато наблюдателите в индустрията отново подхванаха познатия дебат за това дали криптовалутата ще стане актив, към който хората се обръщат във времена на инфлация.

В четвъртък, в 19,55 ч. българско време, монетата поскъпва с 0,25% за последното денонощие до 19 477 долара, показват данни на CoinDesk. За последните седем дни увеличението на цената пък е с приблизително 6%, по информация на Messari. Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

„Следвайки философията за купуване, когато се лее кръв по улиците и познатия израз, че трябва да сте алчен, когато всички около вас се страхуват, може би се намираме в благоприятното време да започнем бавно да вкарваме капитал“, казва Шераз Ахмед, управляващ партньор на STORM Partner.

Макроикономическата среда има все по-голямо влияние върху криптопазара в сегашния пазарен кръг, изпълнен с мечи настроения. Последното възстановяване на биткойна, започнало от сряда, следва решението на Английската централна банка (АЦБ) по-рано същия ден да купува облигации, след като новия план за намаляване на данъците на правителството предизвика масови разпродажби.

Болезнената инфлация накара централните банки, включително и Федералния резерв, да предприемат агресивни увеличения на лихвените проценти, оказвайки натиск върху рисковите активи от акции до криптовалути.

Капитализацията на световния криптопазар намаля от 2,9 трлн. долара миналия ноември до 973 млрд. сега, показват данни на CoinGecko.

„Смятам, че криптовалутите просто следват същата тенденция като пазара и става въпрос просто за апетит за по-нерискови активи заради сегашната волатилност и несигурност“, коментира Силвия Яблонски от Defiance пред CoinDesk TV.

„Ако ралито на фондовия пазар успее да преодолее страховете за твърдо приземяване, това ще осигури добър фон за криптовалутите“, коментира Едуард Моя, старши пазарен анализатор на OANDA в бележка. „Това обширно рали при рисковите активи не изглежда да има основа, на която да застане, но отскокът може да продължи малко по-дълго“, допълва той.

Етерът се възстановява в четвъртък с 0,8% за денонощието до 1338 долара и с близо 7% за последните седем дни.

Етерът показва по-голяма устойчивост на инфлацията, откакто се осъществи историческата актуализация на блокчейна му преди две седмици. Годишния темп на инфлация на етера от т. нар. сливане насам е около 0,19% - по-малко от 1,75% за биткойна.

Александър Лорес, директор на звеното за изследвания на блокчейн пазара към Quantum Economics, очаква съперничеството в темпа на инфлация между биткойна и етера да продължи да се движи „напред-назад от сега до 2024 г.“.

Съотношението биткойн/етер, което измерва цената на етера спрямо тази на биткойна, започна да намалява след сливането до сегашното си равнище от 0,06. Лорес посочва, че не би разчитал на надеждите за обръщане при инфлационното равнище, докато съотношението не пробие абсолютния си рекорд от 0,15, достигнат в края на 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още