IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Celsius е изтеглил милиони от компанията преди фалита ѝ

Става въпрос за 10 млн. долара, съобщават източници за FT

13:45 | 03.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Алекс Машински. Снимка: Bloomberg LP
Алекс Машински. Снимка: Bloomberg LP

Основателят на фалиралата криптокомпания Celsius Network Алекс Машински е изтеглил 10 млн. долара от кредитора седмици преди да бъдат замразени потребителските сметки. Това съобщават хора, запознати с въпроса, пред Financial Times.

Тегленията на криптовалути от Машински през май станаха факт, докато потребителите също прибираха средствата си, изплашени от проблемите в сектора и по-конкретно от тревогите за състоянието на самата Celsius.

Компанията замрази тегленията на 12 юни, оставяйки средствата на стотици хиляди инвеститори на дребно блокирани. Компанията подаде документи за фалит през юли, като налице бе дупка в баланса ѝ на стойност 1,2 млрд. долара.

Бизнесът на компанията достигна пика си миналата година, когато потребителите депозираха криптоактиви за 25 млрд. долара. Потребителите бяха привлечени от изкусителната лихва, предлагана от Celsius, която достигаше до 18% за някои криптовалути.

Разкритието за тегленията по всяка вероятност ще засили натиска върху Машински, който подаде оставка като главен изпълнителен директор миналата седмица във вторник, и ще повдигне още въпроси за това дали е знаел, че компанията му ще се окаже неспособна да върне активите на потребителите си.

Подробности за трансакциите на Машински ще бъдат представени в съда от Celsius през идните дни като част от по-мащабните разкрития за финансовите дела на компанията.

Говорител на Машински заяви, че той и семейството му все още имат 44 млн. криптоактиви, замразени по сметките на Celsius дори и след тегленията.

„В средата докъм края на май 2022 г. г-н Машински изтегли процент криптовалута от сметката си, голяма част от който бе използван за плащане на щатски и федерални данъци. През деветте месеца, довели до това теглене, той постоянно депозира криптовалута в количества, които общо са на стойността, изтеглена през май“, заяви говорителят му.

В края на 2021 г. Celsius бе оценена на 3 млрд. долара, след като набра 600 млн. долара капиталова инвестиция от американската инвестиционна фирма WestCap и вторият по големина пенсионен фонд в Канада Caisse de dépôt et placement du Québec.

И въпреки публичния оптимизъм на Машински компанията имаше проблеми зад кулисите със слабата си система за управление на активи и изплащаните на потребители лихви, които на моменти превишаваха генерираните средства от кредитиране.

Celsius бе засегната и от серия инвестиционни загуби през 2021 г. и 2022 г., които допринесоха за проблемите ѝ, но така и не бяха разкрити на потребителите. Миналия месец държавният финансов регулатор на Върмонт обвини компанията, че е била в несъстоятелност още на 13 май тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 03.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още