IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна остава дълбоко на червено заради Китай

Биткойнът поевтинява с 1,9% за последното денонощие до 16 209 долара

12:33 | 28.11.22 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптовалутите остават дълбоко на червено в понеделник на фона на тревожността на инвеститорите на световните пазари заради протестите в Китай срещу коронавирусните ограничения, съобщава Bloomberg.

Биткойнът поевтинява с 1,9% за последното денонощие до 16 209 долара минути преди 12 ч. българско време.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

От своя страна, етерът изтрива 3,4% от стойността си до 1171 долара. Поевтиняването при втората по големина на пазарната капитализация криптовалута се случва, след като се появиха съобщения за значителен трансфер на монети към криптоборсата Binance. Общо 73 224 етера на стойност 85,67 млн. долара за били прехвърлени по време на азиатската търговия, става ясно от данни на изследователската компания Lookonchain, цитирани от CoinDesk. Инвеститорите обикновено прехвърлят монети към централизирани борси, когато възнамеряват да продават или използват токените в деривативна търговия.

При останалите криптовалути Binance Coin поевтинява с 5,9%, рипълът - с 4,7%, а карданото - с 3,9%.

Притесненията, засегнати от протестите в Китай, се случват по време на уязвим период за криптопазарите заради срива на империята на Сам Банкман-Фрийд. През почивните дни в Поднебесната империя ескалира недоволството срещу продължаващите строги мерки за борба с коронавируса в страната. Необичайната проява на неподчинение увеличава заплахата от правителствени репресии.

Поевтиняването на криптоактивите в понеделник се случва и при спадове в цените на акциите в Азия и на фючърсите в САЩ. Един от рисковете в Китай е това, че продължаващата политика на Пекин срещу Covid за ограничаване на движението е пречка пред стабилизирането на местното търсене, казва Катрина Ел, старши икономист на Moody’s Analytics Inc.

Пазарите по всяка вероятност са притеснени, че недоволството в Китай ще причини още проблеми по веригите на доставка по света, отбелязва Хейдън Хюс, главен изпълнителен директор на платформата Alpha Impact. Подобни проблеми правят по-трудно побеждаването на инфлацията, което ще остави лихвите завишени.

За месеца биткойнът отбелязва спад от 21% в цената – най-лошото му месечно представяне от юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още