IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна може би трябва да се готви за още един месец на понижения

Ако историческият модел се окаже достоверен тази година, поевтиняването ще продължи

16:57 | 02.12.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сезонен модел на цената на криптовалутите сочи към още загуби за биткойна през декември.

Цената на най-голямата криптовалута по пазарна капитализация потъна с 16% през ноември, а през последното десетилетие винаги е имала слаб декември след спадове през предходния месец, показват данни, обобщени от Bloomberg.

Моделът е налице през 2018, 2019 и 2021 г., записвайки среден декемврийски спад от почти 11%. Ако историята се повтори, криптосекторът може да изостане от акциите, като се имат предвид завишените очаквания възстановяването в ценните книжа през това тримесечие да продължи и до Коледа, след като Федералният резерв намекна за по-малки повишения на лихвените проценти. Ноемврийските спадове в цената на биткойна продължават и през декември. Графика: Bloomberg Ноемврийските спадове в цената на биткойна продължават и през декември. Графика: Bloomberg

„Класът на дигиталните активи преминава през период на свиване, при който оценяването на кредитния риск на контрагентите и платежоспособността остават императив“, коментира Джон Торо, ръководител на звеното за търговия на Independent Reserve. Според него най-вероятно по време на този период на завишен кредитен риск биткойнът ще се представи по-зле от някои други рискови активи.

Криптопазарите понесоха нов удар в началото на миналия месец, след като платформата FTX и мрежата от криптобизнеси на Сам Банкман-Фрийд се срина. Но след първоначалното поевтиняване цените успяха да се стабилизират.

Минути преди 16 ч. българско време цената на биткойна се свива с над процент за последните 24 часа до 16 860 долара.

„Ще бъдем по-предубедени към по-стабилен, положителен декември, тъй като част от прекомерния страх и по-крайните екстраполации на заразата отшумяват“, каза Ричард Галвин, съосновател на фонд мениджъра Digital Asset Capital Management. „В допълнение към това макросредата остава по-положителна – за момента“, допълва той.

Световете на традиционните и дигитални финанси остават еднакво засегнати от кризата с FTX, която преди това имаше оценка от 32 млрд. долара, но сега основателят ѝ Сам Банкман-Фрийд казва, че има едва около 100 хил. долара по банковата си сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 02.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
да се готви за закриване... който ожъна, ожъна.... който го изяде, ще го изяде пак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Цена не трябва готви се за спад, трябва готвят се лапнишарани за ново потапяне. Но в живота так - бальци никагда не свършват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още