IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman Sachs иска да похарчи десетки милиони долари за криптокомпании

Банковият гигант вижда във фиаското с FTX възможност

20:44 | 06.12.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Scott Eells/Bloomberg
Снимка: Scott Eells/Bloomberg

Американският банков гигант Goldman Sachs планира да похарчи десетки милиони долари за закупуване или инвестиране в криптокомпании, след като сривът на борсата FTX удари силно инвеститорския интерес.

Кризата с криптоимперията на Сам Банкман-Фрийд подчерта нуждата от по-надеждни, регулирани криптоиграчи и големите банки виждат възможност за сдобиване с бизнеси, коментира пред Ройтерс ръководителят на звеното за дигитални активи на Goldman Матю Макдърмът.

Goldman извършва надлежна проверка на редица различни криптофирми, добави той, но без да дава допълнителна информация.

„Ние виждаме някои наистина интересни възможности на много по-разумна цена“, заяви Макдърмът в интервю миналия месец.

FTX подаде документи за защита от фалит по Глава 11 от американското законодателство на 11 ноември след драматичния си срив, разпалвайки страхове за заразяване и усилвайки призивите за още крипторегулации.

„Това наистина върна пазара назад, що се отнася до настроения, няма абсолютно никакво съмнение в това“, каза Макдърмът.

И макар сумата, която Goldman може потенциално да инвестира, да не е голяма за гигант на Wall Street, спечелил 21,6 млрд. долара миналата година, готовността за инвестиция на фона на проблемите в сектора говори, че става въпрос за възползването от дългосрочна възможност.

Главният изпълнителен директор Дейвид Соломон каза пред CNBC на 10 ноември, че макар да вижда криптовалутите като „много спекулативни“, той смята, че те има много потенциал в основната им технология.

Goldman инвестира в 11 компании за дигитални активи, които предлагат услуги като криптовалутни данни, блокчейн управление и др.

Макдърмът, който в свободното си време се състезава в триатлони, се присъедини към банката през 2005 г. и достигна до ръководител на звеното ѝ за дигитални активи.

Ефектите от краха на FTX стимулираха търгуваните обеми на Goldman, заяви Макдърмът, тъй като инвеститорите са търсили търговия с регулиран и добре капитализиран играч.

„Това, което се увеличи, е броят на финансовите институции, искащи да търгуват с нас“, каза той. „Подозирам, че част от тях са търгували с FTX, но не мога да кажа със сигурност“, допълни той.

Goldman също така вижда и възможности за набиране на персонал, докато крипто- и технологичният сектор правят съкращения, каза Макдърмът. Въпреки това той подчерта, че банката е добре с броя на служителите си засега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 06.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още