IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адвокатите на Nexo: Не сме уведомявани за криминални разследвания в САЩ

Споразумението на компанията със SEC не включва разкрития или обвинения за въвличане в измамна или подвеждаща практика, посочват от Schulte Roth & Zabel

16:54 | 01.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Адвокатската кантора Schulte Roth & Zabel LLP, която представлява Nexo в САЩ, няма информация срещу криптокомпанията да се водят криминални разследвания в страната. Това става ясно от писмо на кантората до главния прокурор Иван Гешев, разпространено по-рано днес.

В него адвокатите уточняват също, че споразумението на компанията с Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) не включва никакви разкрития или обвинения за въвличане в каквато и да е измамна или подвеждаща практика.

Уточнението бе направено, след като в края на миналия месец в изявление на говорителката на прокуратурата Сийка Милева бе посочено, че споразумението „е показателно за това, че разследваните от нас лица признават вината си пред регулаторните органи“.

Припомняме, че Nexo Capital Inc. се съгласи да плати 45 млн. долара под формата на санкции на федералните и щатските регулаторни органи на САЩ във връзка с обвинения, че е нарушила правилата за ценни книжа, предлагайки продукт за криптокредитиране.

Преди това от SEC заявиха, че продуктът Earn Interest Product (EIP) на Nexo е равнозначен на ценна книга, която е трябвало да бъде регистрирана в агенцията. Компанията ще плати 22,5 млн. долара на SEC и 22,5 млн. долара за уреждане на обвинения на щатските регулаторни органи, заявиха от американския регулатор.

„В тази връзка бихме искали да разясним, че всички въпроси, касаещи регулаторните органи в САЩ, са разрешени на база принципа „не признавам/не отричам“, което означава че Nexo не е задължена да признава обвинения, както и всякакви задължения или нарушения“, посочват от адвокатската кантора.

Междувременно по-рано тази седмица стана ясно, че Националната агенция за приходите (НАП) е започнала проверки на физически лица, свързани с казуса Nexo. Това стана ясно от думите на директора на агенцията Борис Михайлов по време на изслушване във временната комисия по случая в парламента. Проверките са започнали по искане на прокуратурата, съобщи БНР.

Михайлов също така уточни, че към момента българската компания, която управлява Nexo, е платила всичките си задължения към Националната агенция за приходите.

От своя страна, председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов обясни, че не е в правомощията на небанковия регулатор да извършва проверки.

„Криптовалутите, за разлика от валутите, нямат характер на финансов инструмент. Те не са признати в Европа и в България като такъв. Поради тази причина не подлежат на регулация от Комисията за финансов надзор“, посочи той, цитиран от националното радио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 01.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още