IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MicroStrategy записва осмо поредно тримесечие на загуба

Приходите са намалели с 1,5% до 132,6 млн. долара, което е по-малък от очакваното спад

11:30 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Майкъл Сейлър. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Майкъл Сейлър. Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

MicroStrategy Inc., софтуерният производител, известен повече като най-голямата публично търгувана компания, притежаваща биткойни, отчита осмо поредно тримесечие на загуба, след като трябваше да отпише от стойността на криптовалутните си притежания.

Базираната във Вирджиния компания, контролирана от биткойн ентусиаста Майкъл Сейлър, отчита нетна загуба от 249,7 млн. долара – или 21,93 долара на акция – през периода от октомври до декември, съобщава Bloomberg. Приходите са намалели с 1,5% до 132,6 млн. долара, което е по-малък от очакваното спад. Компанията е поела разходи по обезценка на активи за 197,6 млн. долара през трите месеца.

Миналата година Сейлър преотстъпи поста на главен изпълнителен директор, за да се фокусира върху биткойн стратегията на компанията си. Цената на монетата обаче се срина с 64%, което помогна за изпращането на стойността на акциите на компанията надолу със 74%.

MicroStrategy завърши годината с 43,8 млн. долара кеш – най-ниската сума от поне 40 тримесечия, показват данни, обобщени от Bloomberg. Преди Сейлър да започне да купува биткойни през 2020 г., компанията имаше 531 млн. долара в кеш. MicroStrategy е генерирала 3,2 млн. долара в брой от операции през 2022 г., което е значителен спад спрямо 94 млн. долара през предходната година.

От началото на 2023 г. акциите на компанията поскъпват в унисон с широкия криптопазар и по-рисковите активи като цяло. Цената им се е удвоила до около 290 долара за акция. В следборсовата търговия книжата поевтиняха с над 4%, след като приключиха редовната сесия с ръст от 9%. Акциите на MicroStrategy са поскъпнали, откакто компанията е направила първата си покупка на биткойни през 2020 г. Графика: Bloomberg Акциите на MicroStrategy са поскъпнали, откакто компанията е направила първата си покупка на биткойни през 2020 г. Графика: Bloomberg

До края на декември MicroStrategy е натрупала резерви от около 132 500 биткойна, които са на стойност от около 2,2 млрд. долара, показват данните на Bloomberg. Стойността на притежаваните токени е нараснала с около 850 млн. долара от края на миналата година насам.

В документи от декември MicroStrategy съобщава, че е придобила около 2395 биткойна в периода между началото на ноември и 1 декември, когато пазарът потъна след новините за краха на криптоборсата FTX, плащайки за тях приблизително 42,8 млн. долара в брой. След това компанията е продала 704 от монетите на 22 декември за около 11,8 млн. долара, посочвайки като причина данъчни цели. Два дни по-късно е купила нови 810 монети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още