IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американски прокурори разследват Silvergate за връзките с бизнеса на Банкман-Фрийд

Засега приятелски настроената към криптовалутите банка не е обвинена в нищо, а разследването е в начален етап

12:14 | 03.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Getty
Снимка: Getty

Прокурори от департамента по измами на американското правосъдно министерство разследват бизнеса на Silvergate Capital с FTX и Alameda Research. За това съобщават запознати източници пред Bloomberg.

Криминалното разследване проучва сметки в банката, свързани с бизнесите на Сам Банкман-Фрийд, допълват източниците.  

Засега приятелски настроената към криптовалутите Silvergate не е обвинена в нищо и разследването, което е в начален етап, все пак може да завърши без обвинения. Представители на Silvergate и министерството на правосъдието са отказали коментар.

Акциите на Silvergate поевтиняha с над 13% по време на търговията извън сесията, като по-рано спадът бе от до 20%, изтривайки ръста от 29% в рамките на редовното време.

Банката бе един от кредиторите, които бяха ударени най-силно от краха на FTX през ноември. Тя отчете 1 млрд. долара загуба миналото тримесечие и трябваше да се раздели с 40% от персонала си. Също така разкри, че е трябвало да вземе милиарди долари в заеми, за да се справи с изтичане на депозити след колапса на бизнеса на Сам Банкман-Фрийд.

Разследването, което е започнало през следващите няколко седмици, засяга един от основните висящи въпроси около случилото се с FTX, а именно – какво банките и посредниците, работещи с фирмите на Банкман-Фрийд, са знаели за определяната от властите дългогодишна схема за измама на инвеститори и потребители.

Търговската компания Alameda, част от империята на Банкман-Фрийд, е открила сметка в Silvergate през 2018 г. преди основаването на FTX, става ясно от информация на банката. Тя посочва също, че преразглежда трансакции, включващи сметки, свързани с FTX и Alameda, и че са извършени надлежни проверки на фирмите по време на процеса по откриване на сметките и чрез продължаващ мониторинг.  

Бизнес моделът на Silvergate е позициониране като основна банка за криптокомпании и бе един от ранните доставчици на услуги за индустрията. Нейните системи позволяват трансакции с фиатни валути в реално време между криптопотребители с депозити в банката. Компанията като цяло поддържа репутация на внимателна по отношение на прилагането на американското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 03.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още