IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на биткойна продължава предпазливо да се движи нагоре

Минути след 10:30 ч. българско време биткойнът отстъпва от по-ранните ръстове, но остава стабилно на зелено с поскъпване от 1,4%

11:43 | 08.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Al Drago/Bloomberg
Снимка: Al Drago/Bloomberg

Цената на биткойна продължава положителното си, но предпазливо движение нагоре, достигайки прага от 23,3 хил. долара, съобщава CoinDesk.

Трейдърите бяха завладени от чувството на оптимизъм, след като управителят на Федералния резерв Джером Пауъл повтори коментарите си отпреди седмица, че „процесът по дезинфлация е започнал“. Смекчените коментари на Пауъл дадоха тласък на цената на биткойна, прибавиха 266 пункта към индекса Dow Jones Industrial Average и изпратиха S&P 500 с 1,3% нагоре.

Минути след 10:30 ч. българско време биткойнът отстъпва от по-ранните ръстове, но остава стабилно на зелено с поскъпване от 1,4% за денонощие до 23 206 долара. Етерът пък прибавя към цената си 2,7% до 1675 долара.

Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk Цената на биткойна през последната седмица. Графика: CoinDesk

И макар Пауъл да намекна, че Фед печели битката за овладяването на инфлацията, той бе ясен, че времето все още не е подходящо да се обяви победа. Възможни са още повишения, ако пазарът на труда не отслабне.

„Реалността е, че ако продължим да имаме силни данни за пазара на труда или завишени данни за инфлацията, може да трябва да увеличаваме лихвите още“, заяви Пауъл, цитиран от Associated Press. „Очаква се, че тя ще изчезне бързо и безболезнено. Не смятам, че това изобщо е гарантирано“, допълни той.

Пауъл също така посочи, че Фед ще трябва да направи оценка дали се прави „достатъчно“ след нови лихвени повишения.

Междувременно облекчение за криптопазара бе и съобщението, че Genesis и компанията майка Digital Currency Group (DCG) са постигнали първоначално споразумение с основните си кредитори, което означава, че е малко вероятно да има дълга и хаотична съдебна битка. DCG е компания майка и на CoinDesk.

DCG и кредитори, представляващи искове за 2 млрд. долара срещу кредитното подразделение на фалиралата Genesis, включително и от Gemini, постигнаха споразумение за план, който предвижда DCG да преструктурира 1,7 млрд. долара дълг и други задължения към Genesis, стана ясно във вторник.

Gemini – която си партнира с Genesis по високодоходен продукт, наречен Earn – ще компенсира потребителите на Earn със 100 млн. долара и ще предостави стойността на обезпечения, получени от Genesis.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още