IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Binance пълен одит на активите все още е далеч

Целта на компанията е да наеме одитор за целия си баланс, но големите счетоводни компании все още учат за криптосектора, заяви един от ръководителите

12:49 | 08.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Binance, най-голямата борса за дигитални активи в света, сигнализира, че пълен одит на активите и задълженията ѝ все още е далеч на фона на призивите за повече прозрачност след краха на конкурента FTX.

Целта на компанията е да наеме одитор за целия си баланс, но големите счетоводни компании все още учат за криптосектора, който още няма договорени стандарти за предизвикателства като ценова волатилност, заяви ръководителят на Binance за Азиатско-Тихоокеанския регион Леон Фон.

„Ще отнеме по-дълго време“, каза той в интервю, цитирано от Bloomberg. „Това показва ограниченията на по-традиционните индустрии, защото има крива на обучението. Първо, това не е основната им компетенция. И второ, очевидно ще има много щателна проверка, ако объркат нещо“, допълни той.

Binance е в сърцето на сектора на дигиталните активи, изправен пред растящ натиск за по-голяма прозрачност след фалита на криптоборсата FTX, в чиито финанси бе открита дупка от 8 млрд. долара. И макар според Binance криптоодитите да са трудни, други отбелязват примера на листнатата на Nasdaq борса Coinbase Global, чиито отчети от Deloitte са доказателство, че все пак може да се правят проверки и от големи счетоводни компании.

През декември Binance публикува т. нар. доклад за доказателство за резервите си на базата на анализ на счетоводната компания Mazars Group. Мярката бе опит да се уверят клиентите на компанията в сигурността на депозитите им. Докладът не се равнява на пълен финансов одит и Mazars впоследствие прекрати работа с криптокомпании.

Говорител на Binance в края на миналата година заяви, че потребителските активи „са подкрепени 1 към 1 и капиталовата структура на Binance няма дълг“. Коментарите бяха направени след серия тегления заради притеснения за криптосектора.

Миналия месец компанията призна, че по погрешка е съхранявала обезпечения за някои от използваните си токени в същия портфейл, както и средства на потребители на борсата. В миналото е признавала и за други грешки при управлението на резервите си от стейбълкоийни.

Binance работи по разделянето на обезпеченията и потребителските средства колкото се може по-бързо, каза Фон. Той също така допълни, че борсата иска да подготви и разширен доклад за доказване на резервите си.

За борсата на основателя милиардер Чанпън Джао работят над 7000 души. Тя отговаря за малко над 60% от търгуваните криптообеми през 2022 г., показват данни на изследователската фирма Kaiko.

Binance изпъква с отсъствието си от растящия списък на криптокомпании, които съкращават работни места след миналогодишните разпродажби, които изтриха 2 трлн. долара от пазара на криптовалути, и краха на FTX.

Фон заяви, че компанията се цели в 200 млн. потребители в Азиатско-Тихоокеанския регион и прави оценка къде да инвестира, за да подобри потребителското преживяване и защита. В същото време Binance се фокусира и върху това да бъде по-ефективна и да види къде може да наеме повече хора и „къде да преструктурира, когато е необходимо“.

„Като компания, която се разрасна толкова много, трябва да направим оценка на това как можем също така да оперираме по-ефективно“, коментира Фон, като добави, че по отношение на работните места „на нетна основа ние, разбира се, ще продължим да растем“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 08.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още