IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SEC затяга примката около Coinbase с нова правна мярка

Изпратено е уведомление, което може да прерасне в съдебно дело

11:27 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Coinbase Global съобщи, че е получила уведомление от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), според което регулаторът може да предприеме мерки по принудително изпълнение срещу най-голямата публично търгувана американска криптоборса. Това е поредният епизод в дългия спор между комисията и компанията, припомня Bloomberg.

Председателят на SEC Гари Генслър многократно е заявявал, че редица от монетите, предлагани от криптокомпании, са ценни книжа и платформите, които ги търгуват трябва да се регистрират към комисията. Тези предупреждения се засилиха след краха на няколко ключови играчи в сектора миналата година.

В отделна мярка от сряда SEC заведе дело срещу криптомагната Джъстин Сун заради предполагаемо нарушение на законодателството за ценните книжа. Според обвинението Сун е работил с компаниите, на които е собственик и контролира – Tron Foundation, BitTorrent Foundation и Rainberry – във връзка с предлагането и продажбата на нерегистрирани ценни книжа, включително монетите Tronix и BitTorrent. Също така обвинения са повдигнати срещу Сун и за нарушаване на законодателството за предотвратяване на измами и пазарни манипулации.

В документи от сряда от Coinbase посочват, че известието се отнася до аспекти на дейността на борсата, включително неназован сегмент на листнатите дигитални активи, както и услугата за т. нар. стейкване Coinbase Earn и Coinbase Wallet. Този вид уведомление обикновено се изпраща в края на разследване и на компаниите се дава време да опровергаят обвиненията на агенцията. Те често, но не винаги, водят до мерки за принудително изпълнение – дела, уреждане на спорове и глоби.

От Coinbase посочиха, че техните продукти и услуги ще продължат да действат поне засега. „Готови сме за този разочароващ изход и сме уверени в законността на нашите активи и услуги“, коментира Пол Грюал, главен юрисконсулт на Coinbase, в позиция. „Ако е необходимо, ще приветстваме правен процес, който да осигури яснотата, за която призоваваме и за да покажем, че SEC просто не е справедлива или логична, когато става въпрос за дигиталните валути“, допълва той.

Криптоиндустрията беше разтърсена от активизирането на SEC от началото на годината.

От своя страна, от Coinbase настояват, че листнатите токени на тяхната борса не са ценни книжа и се провежда изчерпателен процес по проверката им. Грюал също така заяви, че продуктът за стейкинг на компанията е много различен от този на конкурента Kraken, който беше във фокуса на скорошно извънсъдебно споразумение със SEC.

Главният изпълнителен директор на Coinbase Браян Армстронг заяви, че компанията е готова да се изправи срещу регулатора в съда, ако не бъде намерено друго решение.

Акциите на Coinbase поевтиняха с близо 10% в следпазарната търговия в Ню Йорк, след като изтриха над 8% в редовната сесия в сряда. До вторник акциите отчетоха седемдневна печеливша серия – най-дългата, откакто книжата са на борсата, на фона на поскъпването на биткойна от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още