IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от най-търсените криптобегълци бе задържан в Черна гора

До Куон е обект на няколко разследвания и дори бе издирван с червена бюлетина на Интерпол

17:32 | 23.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
До Куон през април 2022 г. Снимка: Woohae Cho/Bloomberg
До Куон през април 2022 г. Снимка: Woohae Cho/Bloomberg

Основателят на Terraform Labs До Куон е арестуван, става ясно от съобщение на вътрешния министър на Черна Гора в Подгорица.

Беглецът, който стои зад печално известния стейбълкойн terraUSD, е бил задържан в Черна гора. За това съобщава вътрешният министър на страната Филип Аджич, цитиран от CoinDesk.

„Черногорската полиция задържа човек, заподозрян като един от най-издирваните бегълци – южнокорейският гражданин До Куон, основател и главен изпълнителен директор на базираната в Сингапур Terraform Labs“, написа той в Twitter.

Куон е обект на няколко разследвания и дори бе издирван с червена бюлетина на Интерпол, след като стейбълкойнът terraUSD (UST) и неговата екосистема за 40 млд. долара рухна миналата година, донасяйки последствия за целия криптопазар.

Заподозреният е бил арестуван на летището в Подгорица с фалшифицирани документи, каза Аджич.

Корейската полиция потвърди, от своя страна, че арестуваният е Куон на база възраст, име и националност на личната му карта, става ясно от съобщение на корейската информационна агенция Yonhap.

Впоследствие потвърждение за ареста бе дадено и от официалния профил в Twitter на черногорския премиер Дритан Абазович.

Местонахождението на Куон бе неизвестно, след като в средата на септември миналата година властите издадоха заповед за ареста му по обвинения в нарушаване на законите за дейността на капиталовите пазари. Властите в Южна Корея анулираха паспорта му и съобщиха, че за него е издадена червена бюлетина на Интерпол.

През октомври прокуратурата сигнализира, че Куон е летял до Дубай от Сингапур, където има централа на неговата Terraform Labs, най-вероятно като междинна спирка, преди да се насочи другаде. Впоследствие се появиха съобщения, че може да се намира в Сърбия.

Стейбълкойнът TerraUSD трябваше да поддържа паритет с американския долар чрез комбинация от алгоритми и схеми на търговия, свързани с криптовалутата луна. Системата обаче се срина през май, засилвайки по-широките разпродажби на криптопазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:32 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още