IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западна Европа е лидер по размер на криптосделките на потребител

Италия и Великобритания са лидери със съответно 111 хил. и близо 97 хил. долара за четвъртото тримесечие на 2022 г.

15:10 | 27.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки че остана далеч зад най-големите криптопазари по отношение на общ брой потребители и ръст на приемането на криптоплащанията, през миналата година Европа отчете значителна търговия. Всъщност стойността на криптосделките на потребител в европейските страни е сред най-големите в света, като Италия и Великобритания са абсолютните лидери.

Според данни, обобщени от криптосайта BitcoinCasinos.com, Италия и Великобритания имат най-висока стойност на криптосделки на потребител от всички западни страни със съответно 111 хил. долара и 92 хил. долара през четвъртото тримесечие на 2022 г.

Почти две трети от обем криптотърговия на стойност 42,7 млрд. долара през 2023 г. ще дойдат от САЩ, Индия и Япония, става ясно от данните. Трите най-големи криптопазара в света общо отговарят за 120 млн. потребители. Но когато разглеждаме стойностите, разбити на глава от потреблението, те остават доста след Италия и Великобритания.

Според проучването на компанията за статистически данни Statista Global Consumer Survey Италия е страната с най-голяма стойност на криптосделки на потребител от всички западни страни. Със своите 2,9 млн. криптопотребители и 318,4 млрд. долара общи търгувани обеми, обемът на криптосделки на потребител е 111 хил. за четвъртото тримесечие на миналата година, показват данните. Това навежда на мисълта за големи по мащаб или институционални инвеститори, които влагат средства в дигитални валути, а не толкова за индивидуални инвеститори.

Великобритания се нарежда на второ място с над 91,7 хил. долара. Статистическите данни сочат, че стойността на британските криптосделки на потребител е с 25% по-висока от тази в САЩ, които се нареждат на трето място с трансакции за почти 73,3 хил. долара. Франция, Германия и Канада следват в подреждането със съответно 66,5 хил., 50,5 хил. и около 47 хил. долара.

Проучването на Statista показва, че най-голямата криптострана по брой потребители – Индия, отчита далеч по-малка стойност на криптосделките на потребител, отколкото в западните страни. Въпреки че над половината от всички криптопотребители са от Индия, страната отчита стойност на трансакциите на потребител от едва 13 хил. долара.

 

И макар възприемането на криптовалутите да остава „незападна“ тенденция – потребители от Азия и Южна Америка е по-вероятно да притежават криптовалути – най-големите пазари на дигитални пари също отчитат двуцифрен растеж на потребителите през 2022 г.

Според допитването на Statista броят на криптопотребителите във Великобритания е нараснал с 45% до 4,7 млн. души през миналата година. Във Франция ръстът е от 46% на годишна основа и общо 3,8 млн. потребители.

Германия остава страната с най-много криптопотребители от всички европейски държави като брой. Според Statista около 5,9 млн. души в Германия са използвали или притежавали криптовалути през четвъртото тримесечие – почти 28% повече, отколкото през същото тримесечие година по-рано. Броят на италианските потребители пък се увеличил с 10,4% на годишна база до 2,9 млн. души миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:06 | 27.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още