IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Криптоцените се готвят за нов шок на фона на затягащата се ликвидност

Попълването на общата сметка на министерството на финансите на САЩ и свиването на баланса на Федералния резерв ще премахнат стотици милиарди долари от финансовата система

12:49 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптопазарите се готвят за понижения на цените на фона на затягащата се ликвидност, след като бъде вдигнат таванът на американския дълг, предупреждават наблюдатели в материал на CoinDesk.

Попълването на общата сметка на министерството на финансите на САЩ и свиването на баланса на Федералния резерв ще премахнат стотици милиарди долари от финансовата система, натежавайки върху цените на криптовалутите през идните месеци.

Условията за разтопяване на ликвидността от по-рано през годината помогнаха за вдигането на цените на рисковите активи, включително на ценните книжа и дигиталните монети. Широкото крипторали изпрати биткойна до връх от 31 хил. долара, след което се насочи към нова мания по спекулативните мемекойни, наподобяваща треската от последния бичи пазар.

Тенденцията обаче ще се обърне, щом американските законодатели приемат увеличението на възможностите на американското правителство за издаване на нов дълг, което ще окаже натиск върху рисковите инвестиции.

Първо, американското министерство на финансите ще трябва да попълни своята почти изпразнена обща сметка, което означава снабдяване с около 500 млрд. долара кеш от финансовата система.

„Това вероятно ще удари основно рисковите активи, тъй като те обикновено са по-чувствителни към ликвидните условия, отколкото по-сигурните актьори като облигации и много групи активи“, коментира анализаторът Ноел Ейксън.

„Свиването на сметката на министерството на финансите към Фед беше един от попътните ветрове за пазара по-рано тази година, тъй като парите, които иначе щяха просто да си седят, бяха вкарани в икономиката под формата на правителствени разходи“, коментира тя. „Сега вероятно е да стане обратното: правителството се нуждае от попълване на баланса по тази сметка, като издаде дълг, който ще източи ликвидността от пазара и обратно към сметката на финансовото министерство“, поясни Ейксън.

Попълването на общата сметка съвпада с продължаващата кампания за количествено затягане на Фед, прекъсната за кратко през март заради кризата с регионалните банки, за да бъде свит раздутият баланс от подкрепата по време на COVID пандемията.

"Привлекателността на много големи акции ще е вяла през следващите няколко месеца, освен ако – или докато – не получим повече яснота относно условията за форуърд ликвидност“, коментира макроанализаторът Лин Алдърн. „Това е среда, в която инвеститорите трябва да знаят какво притежават, да са подготвени за волатилността и да избягват прекомерен ливъридж“, допълва тя.

Сделката за тавана на дълга – ако бъде приета в сегашната си форма – също така ще допринесе за отрицателния ефект върху ликвидността, посочва Том Дънлийви, основател на Dunleavy Investment Research.

Някои ключови елементи от сделката като ограничаване на финансирането извън отбраната, изтеглянето обратно на непохарчените средства около пандемията и подновяването на плащанията по студентски заеми ще ограничат останалите налични средства за инвестиране от потребителите, обясни той в Twitter. „Ликвидността ще е силно отрицателна нетно“, допълни той.

Затягането на ликвидните условия, намаляващата вероятност Фед да намали лихвените проценти тази година и настоящата среда за търговия, както и потиснатата волатилност и търгувани обеми правят криптопазарите назрели за шок, посочват от платформата за търговия FalconX в нюзлетър.

„Този макросценарий (…) ме кара да вярвам, че може да се намираме в затишие преди буря за криптовалутите“, коментира ръководителят на звеното за проучвания на FalconX Дейвид Лоуант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още