IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад: Криптоактивите трябва да се третират като ценни книжа по подразбиране

Без промени сме скептични, че MiCA ще има положителни краткосрочни ефекти, се казва в текста, поръчан от евродепутати

17:33 | 01.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Криптоактивите би трябвало да се третират като ценни книжа по подразбиране, а независимите организации, които управляват децентрализираните финанси (DeFi), трябва да получат законен статут. Това се посочва в проучване, поръчано от евродепутати и цитирано от CoinDesk.

Докладът е публикуван, след като Европейският съюз финализира регулациите си за пазара на криптоактиви, известни като MiCA, и обмисля дали няма да са необходими допълнителни мерки за сектори като DeFi, стейкинг и незаменяемите токени.

Всички криптоактиви трябва да се приемат като прехвърляеми ценни книжа – т.е. биха попадали под надзора на ЕС и правилата, които важат за традиционните акции и облигации – освен ако или докато национален регулатор не вземе друго решение, се казва в доклада.

Това правило по подразбиране „прехвърля тежестта за събиране на технически факти и аргументиране на обхвата на регулирането“ от регулаторите към индустрията, се казва в доклада, изготвен от експерти от университети в Люксембург, Сидни и Хонконг по искане на Комисията по икономически и парични въпроси към ЕП.

Без промени „сме скептични, че MiCA ще има положителни краткосрочни ефекти, като се имат предвид трудностите по прилагането на правилата ѝ в един непрозрачен трансграничен контекст“, в който 10 хил. криптопротокола се борят и най-малката възможна регулация, се казва още в документа, който обаче няма официална тежест за Европейския парламент.

Криптоиндустрията продължава да страда от липса на яснота за това дали законите, създадени за традиционните финансови ценни книжа, важат и за дигиталните активи.

В САЩ ръководителят на Комисията по ценните книжа и борсите Гари Генслър засега отказва да каже дали водещи криптовалути като етера например попадат под определението ценни книжа и съответно под юрисдикцията на комисията. Но серия от правни действия срещу компании като Ripple му навлякоха обвинения в де факто регулиране на сектора чрез принудително законоприлагане.

Експерти от Обединеното кралство също проучват правния статут на децентрализираните автономни организации (DAO), потенциален предшественик на регулирането на сектор, който според доклада е „Дивият запад“ за „измамници и крадци“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:33 | 01.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още