IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регулаторната мрежа на SEC обхваща криптоактиви за 115 млрд. долара

Монетата на Binance BNB, стейбълкойнът BUSD, ADA на Cardano, SOL на Solana, MATIC на Polygon, FIL на Filecoin и ALGO на Algorand са в списъка

12:39 | 06.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Списъкът с дигитални монети, които се смятат за нерегистрирани ценни книжа от Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) на САЩ, вече обхваща активи за над 115 млрд. долара, след като регулаторът заведе дело срещу Binance Holdings Ltd, съобщава Bloomberg.

Искът на SEC, заведен във федерален съд във Вашингтон, включва 13 обвинения срещу Binance, главния изпълнителен директор Чанпън Джао и оператора на независимата ѝ американска борса.

SEC съобщава, че Binance изкуствено е раздула търговските обеми и е отклонила средства на клиенти, както и че не е ограничила американските клиенти от платформата си и е подвела инвеститори за наблюдението си на пазара.

В жалбата си от понеделник регулаторът посочва десетина монети като активи, които попадат под негов надзор. Това означава, че за тях важат по-строги правила за инвеститорска защита, като монетите могат да станат по-трудни за търговия, ако борсите решат, че не искат да ги предлагат.

Монетата на Binance BNB – с пазарна капитализация от 44 млрд. долара, стейбълкойнът BUSD, ADA на Cardano, SOL на Solana, MATIC на Polygon, FIL на Filecoin и ALGO на Algorand също са сред споменатите монети. Като се прибави това към другите монети, включително рипъла, засегнати от SEC, мрежата на регулатора обхваща монети за над 115 млрд. долара, определени като нерегистрирани ценни книжа.

Няколко от най-големите монети, които SEC определя като ценни книжа. Пазарната им капитализация е по данни на CoinGecko. Няколко от най-големите монети, които SEC определя като ценни книжа. Пазарната им капитализация е по данни на CoinGecko.

Председателят на SEC Гари Генслър отдавна твърди, че повечето токени са обект на законите за защита на инвеститорите на агенцията и търговските платформи трябва да подават регистрации към регулатора. Но таргетирането на отделни монети представлява строг подход. Американските власти се насочиха към контрола върху дигиталните активи тази година, след като предходната бе белязана от серия крахове, включително фалита на криптоборсата FTX.

Риск от делистване

„Тези, които в действителност са засегнати, са Coinbase, Kraken и други базирани в САЩ борси, които тогава ще трябва да вземат решение за това дали да се делистнат, както и американските маркет мейкъри, които потенциално ще трябва да спрат дейност с някои токени, посочени като ценни книжа“, коментира Джеф Дорман, главен инвестиционен директор на компанията за дигитални активи Arca.

В същото време Дорман прогнозира, че съдебното дело няма да има дълготраен ефект върху цените на токените, тъй като те все още се търгуват на борси в чужбина.

Цената на Filecoin се свива с близо 8% за денонощието към 10 ч. българско време, докато BNB поевтинява с над 8%. Червената вълна е заляла и преобладаващата част от криптопазара. Биткойнът изтрива от стойността си 3,8% до 25 787 долара, а етерът – 3% до близо 1815 долара.

От Coinbase и Kraken не са отговорили незабавно на запитване за коментар за евентуалните ефекти за тях от делото. По-рано от Coinbase заяви, че може би няма да делиства токените, които SEC определя като ценни книжа, очаквайки финално съдебно решение.

Биткойнът и етерът

Генслър е посочвал, че биткойнът – най-голямата криптовалута по пазарна капитализация – не влиза в обхвата на правилата на регулатора. Той обаче не е така категоричен за етера – втората по големина.

Целият криптопазар има пазарна капитализация от около 1,1 трлн. долара – едва една трета от пика си от над 3 трлн. долара по време на пандемичния бум, показват данни на CoinGecko.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:39 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още