IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският борсов регулатор нанася нов удар на криптосектора с дело срещу Coinbase

Според SEC Coinbase оперира като нерегистриран брокер, борса и клирингова къща едновременно

16:44 | 06.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският борсов регулатор - Комисията по ценните книжа и борсите (SEC), заведе дело срещу американската криптоборса Coinbase по обвинения в нарушаване на федералните закони за ценните книжа – ден след като заведе подобно дело и срещу най-голямата борса Binance, съобщава CoinDesk.

Според SEC Coinbase оперира като нерегистриран брокер, борса и клирингова къща едновременно, като по едно и също време е набирала клиенти, боравила е с поръчки, действала е като посредник и др. В заведеното дело се посочват Coinbase, Inc. и Coinbase Global, Inc. като обвиняеми, но не и основателят и главен изпълнителен директор Браян Армстронг или други мениджъри.

„Платформата Coinbase слива три функции, които обикновено са разделени при традиционните пазари на ценни книжа – тези на брокерите, борсите и клиринговите къщи“, се казва в текста на SEC. „Въпреки това Coinbase никога не се е регистрирала към SEC като брокер, национална борса за ценни книжа или клирингова къща, като така е избегнала режима на представяне на информация, който Конгресът е установил за нашите пазари на ценни книжа“, се посочва още.

Червената вълна на криптопазара продължава, след като само ден по-рано SEC атакува и Binance със сходно дело. Искът на регулатора, заведен във федерален съд във Вашингтон, включва 13 обвинения срещу Binance, главния ѝ изпълнителен директор Чанпън Джао и оператора на независимата ѝ американска борса.

SEC съобщава, че Binance изкуствено е раздула търговските обеми и е отклонила средства на клиенти, както и че не е ограничила американските клиенти от платформата си и е подвела инвеститори за наблюдението си на пазара.

Акциите на Coinbase преди началото на редовната сесия поевтиняват с над 16% минути преди 16 ч. българско време. Цената на биткойна продължава да пада до 25 579 долара, което е понижение от над 4% за денонощието.

Според SEC американската компания е знаела, че някои от криптовалутите, които е предлагала за американските си потребители, отговарят на изискванията за ценни книжа, посочвайки създаването на Съвета за криптооценяване (Crypto Ratings Council - CRC), оглавен от борсата през 2019 г. в опит да се създаде неофициална система за оценка дали дадена криптовалута може да се определи като ценна книга.

„През този период Coinbase е направила достъпни на платформата Coinbase криптоактиви с оценки висок „риск“ според рамката на CRC“, посочват от SEC. „С други думи, за да реализира експоненциалния растеж на платформата Coinbase и да стимулира собствената си печалба от търговия, Coinbase е направила стратегическото бизнес решение да добави криптоактиви към платформата Coinbase, въпреки че е признала криптоактивите за притежаващи характеристики на ценни книжа“, се посочва още в документа.

Регулаторът пределя токените солана (SOL), кардано (ADA), полигон (MATIC), сандбокс (SAND) и др. за ценни книжа.

В делото също така се посочва, че Coinbase е установила наличието на „проблемни заявления“ от емитенти, което означава всичко, което емитентът може да твърди и което може да означава, че въпросният токен е ценна книга.

Комисията по ценните книжа също така отбелязва и това, че в публични документи Coinbase посочва в графата за рискови фактори това, че някои активи може да са ценни книжа.

SEC по-рано тази година вече предупреди Coinbase, че може да съди борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 06.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 12 rate down comment 1
evlogi
преди 10 месеца
Заведено дело срещу някой още нищо не означава в цивилизованите страни.Далеч не е сигурно на чия страна ще застане съдът,ако се стигне изобщо до процес.Най-вероятно обаче няма, ще подпишат споразумение, някоя и друга глоба ще платят, без да признават вина. А що се отнся до валути като биткойн или етереум-тях пък изобщо не ги засяга това.Къде ще се търгуват е все тая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
SporqZaKef
преди 10 месеца
До: Скъсана_УшанкаFedNow, пилотната версия на CBDC се пуска другия месец. Нормално е да скачат на крипто борсите. само Кракен не знам как още не са ги закачили. Кракен някак си все избягват от санкции, дела, и регулаторни проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 21
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Ухааа, вчера Байнанс, днес Койнбейс, удри бай Филипе :))) Тия си повярваха, че ще правят паралелна система с престъпни пари, маскирани като шиткойнчета. :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още