IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мъск осъществи най-голямата продажба на акции на Tesla заради Twitter

Предприемачът иска да се подсигури, в случай че бъде принуден да продължи с осъществяването на сделката за покупка на социалната платформа

10:33 | 10.08.22 г. 1
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Главният изпълнителен директор на Tesla Inc. Илон Мъск продаде акции на базирания в Остин, Тексас, производител на електромобили на стойност 6,9 млрд. долара, заявявайки, че средствата могат да бъдат използвани за финансиране на потенциална сделка с Twitter, ако той загуби съдебна битка със социалната платформа, съобщава Ройтерс.

Това е най-голямата продажба на акции на компанията от страна на Мъск до момента, пише Bloomberg. Той обяви, че иска да избегне разпродажба на книжа на концерна в последния момент, в случай че бъде принуден да продължи с осъществяването на сделката за покупка на Twitter.

В началото на юли предприемачът се отказа от споразумението от 25 април за закупуване на Twitter за 44 млрд. долара. Twitter съди Мъск, за да го принуди да завърши трансакцията, като отхвърли твърдението му, че е бил подведен за броя на спам акаунтите в платформата. Двете страни започват съдебен процес на 17 октомври.

Някои трейдъри вероятно ще сметнат, че заради тази продажба на акции вече има по-голям шанс сделката за придобиване на Twitter да се осъществи, коментира Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities.

Мъск написа „да“ на въпрос дали е приключил с продажба на акции на Tesla, добавяйки, че ще купи отново акции на компанията, ако сделката с Twitter все пак не бъде осъществена.

През април Мъск, най-богатият човек в света, продаде акции на компанията на стойност 8,5 млрд. долара, като заяви, че не са планирани други подобни продажби. Но оттогава правните експерти предполагат, че ако милиардерът бъде принуден да завърши придобиването или да уреди извънсъдебно спора, вероятно ще трябва да продаде още акции на Tesla.

Между 5 и 9 август Мъск е продал около 7,92 млн. акции, според документи. Сега той притежава 155,04 млн. акции на Tesla, или малко под 15% от компанията, изчислява Ройтерс.

С последната продажба общата стойност на акциите, продадени от Мъск за по-малко от година, достига 32 млрд. долара.

Книжата на компанията поскъпнаха с близо 15%, откакто Tesla отчете по-добри от очакваното финансови данни на 20 юни.

Мъск сигнализира във вторник, че може да стартира своя социална платформа. В края на миналата седмица предприемачът постави условие за подновяване на сделката за придобиване на Twitter, като посочи, че това може да стане, ако компанията демонстрира как се потвърждава автентичността на профилите.

„Ако Twitter обясни за метода си за тестване на 100 акаунта и покаже как са удостоверени, тогава сделката ще бъде сключена при първоначалните условия“, написа той в Twitter.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 1 година
И обеща после да ги купи, ама на по-ниска цена :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още